poniedziałek, 30 września 2013

Najprostsze na świecie tiramisu /The simplest tiramisu recipe

Wedle głosek, jakie sami Włosi rozpowiadają, każda nonna ma własny przepis na tiramisu, w sumie na każdą potrawę. Nie ukrywam, że kuchnia włoska, to moja ulubiona, zaraz po polskiej oczywiście, kuchnia świata. Jest prosta, szybka, wykorzystuje sezonowe składniki, no i jest przede wszystkich smaczna :D
/All nonnas have their own recipes for tiramisu... To be honest they have own recipes for everything. This is one of the easiest recipe ;)



Składniki:
/Ingredients:
  • 500 g mascarpone, /500 g of mascarpone cheese,
  • 200 g cukru, /200 g of sugar,
  • 5 dużych świeżych jajek(oddzielnie białka i żółtka), /5 big separates eggs(FRESH),
  • szczypta soli, /pinch of salt,
  • 30-35 biszkoptów lady fingers, /30-35 ladyfinger biscuits,
  • 350 ml mocnej czarnej kawy(zimnej), /350 ml of cold espresso,
  • 100 ml wiśniówki, /100 ml of cherry liqueur,
  • 200 g gorzkiej czekolady, /200 g of dark chocolate,
  • kakao. /cocoa.
Zaparzoną i ostudzoną kawę mieszany z likierem, proporcje mogą być dowolne, ale fajnie jest, gdy likier jest wyczuwalny w całym deserze.
/Mix espresso and liqueur, you can create your own proportions, but i prefer, when liqueur is perceptible in all dessert.





Na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem mikserem w dużej misce. Masa powinna być jasna i delikatna, ostrożnie wmieszać w to mascarpone(wcześniej ser można lekko rozmieszać). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli. Dodać je powoli i delikatnie do masy serowej.

/Whip the egg yolks with the sugar in a large bowl until smooth and shine. Then gently add mascarpone and combine with spatula, you can whip mascarpone before, it will be easier to combine with yolks.
In the separately bowl whip the whites with pinch of salt and combine gently with yolks and cheese.




Na dno formy lub pucharków wykładamy cienką warstwę kremu, na to kładziemy namoczone w kawie z likierem biszkopty. Nie ma co przesadzać z czasem, w jakim trzymamy biszkopty w płynie, żeby na się nie rozpadły. Ale jak będą za twarde, to też nie dobrze. Na biszkopty kładziemy warstwę kremu, tartą gorzką czekoladę i przesiane kakao. Tak robimy, aż do wyczerpania składników, na samej górze powinien być krem z dużą ilością kakao na wierzchu.
/Place 1 tbsp of cream, on the cream place some biscuits soaked in coffee(but not to much), then a lot of cocoa(seriously a lot). and grated chocolate. And cream, biscuits, cocoa, chocolate.

Ja uwielbiam, jak jest bardzo dużo kakao, bo swoją gorzkością wyrównuje słodycz kremu i lekko podbija aromat kawy z likierem. Jeżeli robimy pojedyncze porcje w pucharkach, to dobrze jest każdy udekorować biszkoptem, ale już nie namoczonym. Możemy też całość posypać gorzką czekoladą. Deser najlepiej zostawić na noc w lodówce, żeby stężał, ale po 2-3 godzinach też jest dobry :D
/I love when tiramisu has a lot of cocoa, it's more intensive in flavor and just more chocolatier(is it word like this? :D). The cocoa is balancing sweetness of the cream and bringing coffee's aroma. If you want you can decorate dessert with biscuit, but not soaked. Leave this for the least 2-3 hours in the fridge.


Sami przyznacie, że przepis jest banalnie prosty, bez żadnych żelatyn, które w niektórych przepisach się przewijają. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.

Pozdrawiam i smacznego
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.