niedziela, 22 września 2013

Bajaderka z zakalcowego ciasta drożdżowego /Crumb truffle cake

Postanowiłem zrobić fajny chlebek drożdżowy z jabłkami i gruszkami. Owoce przesmażyłem z malutką ilością cukru, żeby zachować ich naturalny kwaskowy smak. Zrobiłem ciasto drożdżowe, bardzo fajne, które kiedyś robiłem. Połączyłem wszystko razem i po upieczeniu bum, zakalec ;/ A że były to 2 bochenki, a ja nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłem jakoś je wykorzystać. I tutaj przyszła mi z pomocą bajaderka, mój ulubiony wyrób cukierniczy.
/Some recipes are just not work so well. You are making the gingerbread or sponge cake and after baking they're wet in the middle or too dry. But don't worry, there is the recipe to use this cakes.

Jadłem wiele bajaderek, jedne lepsze inne gorsze. Ale jakoś nigdy nie robiłem ich sam. Tak więc do dzieła :D
/I ate a lots of crumb truffle cakes, those good one and bad one, but I never did it by myself. It's time to try :D



Składniki:
/Ingredients:
  • 500 g starego ciasta, zakalca, wafelków, czy innych ciasteczek, /500 g of cake crumbs, wafers or cookies, finely crushed,
  • 120 ml mleka, /120 ml of milk,
  • 100 g cukru, /100 g of sugar,
  • 100 g masła, /100 g of butter,
  • 4 łyżki kakao, /4 tbsp of cocoa,
  • cukier puder. /powdered sugar.
Zaczynamy od rozpuszczenia masła z cukrem i schłodzenia go, cobyśmy się nie poparzyli przy mieszaniu ciasta :D Ciasto kruszymy lub kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, aż wszystko ładnie się połączy i formujemy kulki lub przekładamy do formy, możemy zaszaleć i wyłożyć masę na kruchy spód, lub na herbatniki pokruszone i wymieszane z rozpuszczonym masłem. Całość posypujemy jakąś posypką. Jeżeli używamy wiórków kokosowych, to możemy je podprażyć. Możemy też polać ciasto roztopioną czekoladą i posypać cukrem pudrem :D
/Melt the butter with sugar, cool down. Pour this mixture into the crumbs and add the rest of ingredients except the caster sugar. Combine well and form balls or whatever shape you want. sprinkle the caster sugar on top, if you want can pour melted chocolate on top and then sprinkle caster sugar on it.



Tak więc, gdy ciasto nam nie wyjdzie zastanówmy się, czy warto je wyrzucać do kosza, marnując poświęcony mu czas i pieniądze.

Życzę smacznego i pozdrawiam
Kacper T. ;)

2 komentarze:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.