Kaczka pieczona z nutą pomarańczową /Orange baked duck "duck a l'orange"

Kaczka chodziła za mną i robiła mi smaku już od dłuższego czasu. Najgorsze, że nie wiedziałem, jak ją zrobić, a skoro nie ma się na coś pomysłu, to należy zrobić klasykę. Bez zbędnych dodatków obroni się sama :D
/Is there anything better than juicy baked duck with crispy skin? Maybe two ducks :D This is classic recipe for duck with orange, sometimes called duck a l'orange. Enjoy ;)



Składniki:
/Ingredients:
  • duża kaczka, /1 whole duck,
  • 2 pomarańcze, /2 oranges,
  • 1 jabłko(kwaśne), /1 acidic apple,
  • 2 ząbki czosnku, /2 cloves of garlic,
  • 1 łyżka rodzynek, /1 tbsp of raisins,
  • sól, pieprz, /salt, pepper,
  • majeranek, tymianek. /marjoram, thyme.
Kaczkę należy dokładnie umyć i wysuszyć. Skórę na piersiach delikatnie naciąć, ale tak, by nie dojść do samego mięsa. Obficie posypać solą, również od środka. Posypać pieprzem i majerankiem, wetrzeć przyprawy w kaczkę. Jabłko obrać i pokroić na duże kawałki, jedną pomarańcz obrać cienko bez białej części, resztę owocu pozbawić albedo(białej warstwy) i pokroić na cząstki, dodać do jabłka, dosypać majeranku, dodać plasterki czosnku wymieszać i nadziać tym kaczkę. Zostawiamy w lodówce na minimum 2-3 godziny, najlepiej na noc.
/Wash and dry the duck, slightly cut the skin on breasts and rub precisely the seasonings at the duck, also inside. Peel and slice the apple into cubes, add orange zest and oranges segments of 1 orange, finely sliced garlic and marjoram. Stuff the duck with this filling, leave in the fridge at least 2-3 hour.



Na dużą brytfankę wykładamy drugą pomarańcz pokrojoną w plastry grubości 1 cm oraz wszystko, czym faszerowaliśmy kaczkę, łącznie z sokiem, jaki się wydzielił, posypujemy rodzynkami.
/Slice the second orange and place on big baking tray with all the filling and juices from the duck and raisins.



Kaczkę wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową(żadne mięso nie powinno być pieczone czy smażone, jeżeli jest zimne). Ja lubię podsmażać całe tuszki, dzięki czemu niepotrzebny tłuszcz się wytapia, a sam proces pieczenia zaczyna się już na patelni, a nie w piekarniku. To co zostanie na patelni zalewamy małą ilością wody(jak będzie bardzo dużo tłuszczu, to go odlewamy, ważne by został brązowy sok) i podgrzewamy, polewamy kaczkę.
/Before baking the duck must reach the room temperature. Heat the pan and sear the duck, it help with melt some fat. Add some water to this fat and pour the liquid into the tray, place the duck on top of oranges.



Piekarnik na 180*C, wkładamy kaczkę i pieczemy. Na każdy 1 kg musimy poświęcić 45 minut. Jeżeli po nakłuciu piersi lub udka zacznie wyciekać przeźroczysty płyn oznacza to, że kaczka jest upieczona prawidłowo. Wyjmujemy ją i zostawiamy na 15-20 minut, żeby soki się w niej uspokoiły. Gdybyśmy ją od razu zaczęli dzielić, to najlepsze zostałoby na desce.
/Place the duck into the oven preheated to 180*C. Bake one hour for each kilogram. After baking leave the duck to resting for least 15-20 minutes. It will help calm down the juices inside the meat. It's very important, because if you cut the duck at once the all juices will stay on tray.


Super sos do kaczki:
/Great sauce:
  • 1-2 łyżki żurawiny, /1-2 tbsp of cranberries,
Soki, które się wydzieliły przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia, wcześniej można zebrać nadmiar tłuszczu. Dodajemy do nich żurawinę, chwilę podgrzewamy i gotowe.
/In the same time take all of the juices from the tray and pour them into saucepan, bring to the boil and add cranberries. Before this you can take off some fat. Boil until cranberries become soft and some of the liquid reduce. Ready! :D

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Mi i mojej rodzinie smakowało, najlepszym na to dowodem jest objedzona tuszka :D

Życzę Wam smacznego

Kacper T. ;)

Komentarze