czwartek, 12 marca 2015

Suflet kawowy /Coffee souffle

W domu mam fajne szklanki, niby zwykłe do herbaty. Ale po dokładniejszym zapoznaniu się z opisem na opakowaniu okazuje się, że są one żaroodporne i mogę w nich robić suflet :D

Puszysty, bogaty w smaku, a jednocześnie delikatny suflet kawowy. Jeżeli ten opis Was nie przekonuje, to nie wiem co da radę, może to że jest banalnie prosty ;)







Składniki:
/Ingredients:

  • 20 g świeżo zmielonej kawy, /20 g of fresh ground coffee,
  • 125 ml wrzątku, /125 ml of boiling water,
  • 3 żółtka, /3 yolks,
  • 4 białka, /4 eggs whites,
  • 150 g cukru pudru, /150 g of castor sugar,
  • 15 g mąki ziemniaczanej, /15 g of starch,
  • gałka muszkatołowa, /nutmeg,
  • masło, /butter,

Kawę zaparzamy we wrzątku, a następnie przecedzamy. Żółtka ubijamy na parze z połową cukru pudru na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich kawę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Wszystko, trzymając nadal nad kąpielą wodną, ubijamy, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję śmietany. Resztę cukru pudru dodajemy stopniowo do ubijanych na sztywną pianę białek. Ostrożnie i delikatnie łączymy pianę z masą kawową. Przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Powinny wyjść 4 suflety.
/Prepare coffee and strain precisely. On top of pot with boiling water beat the yolks with half of sugar until they smooth and fluffy. Pour coffee and the starch mixed with some cold water(about 40-50 ml) into yolks mixture. Continue beating until the mixture starts to thicken. Carefully add whites beaten with rest of sugar. Pour this mixture into souffle molds(buttered) and bake for 20-25 minutes in the oven preheat to 180*C.

Mam nadzieję, że suflet Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.