sobota, 5 kwietnia 2014

Zwykły sernik na kruchym spodzie /Cheesecake on crispy bottom

Część powie, że to zakalec, ale ja się nie zgodzę. Pyszny i prosty sernik, który "prawie" nie opada. Spód wyszedł taki, bo herbatniki wciągnęły trochę wody z sera. Ale w smaku wyborny, idealny i puszysty sernik.
/Maybe this cake didn't look pretty but it taste so good, so tasty, and as most of my recipes this recipe is easy.




Składniki:
/Ingredients:
  • 250 g herbatników słonych, /250 g of salty crackers,
  • 150 g ciepłego masła, /150 g soft butter,
  • 60 g mąki, /60 g of flour,
  • 80 g cukru, 80 g of sugar,

  • 1,5 kg serka naturalnego, /1,5 kg of cream cheese,
  • 2,5 łyż. kaszy manny, /2,5 tbsp of semolina,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, /1 tsp of baking powder,
  • 1,5 łyż. mąki ziemniaczanej, /1,5 tbsp of potato starch,
  • 1,5 szkl. cukru, /1,5 cup of sugar,
  • 6 żółtek, /6 yolks,
  • esencja waniliowa lub syrop migdałowy, /vanilla extract,
  • 2 łyż. soku z cytryny(można też dodać nieco skórki), /2 tbsp of lemon juice(you can also add some lemon zest),
  • szczypta soli. /pinch of salt.

Zaczynamy od spodu. Herbatniki wrzucamy do robota i mielimy, ale nie na pył, powinny zostać niewielkie grudki. Potem dodajemy do tego odważoną mąkę i cukier, a po wymieszaniu dodajemy masło. Dokładnie mieszamy mikserem lub w robocie. Masa powinna być w miarę rzadka, wykładamy nią tortownicę. Warto ją wyłożyć papierem, bo przyznam szczerze, że mi się piekarnik 4 razy kopcił, bo masło się wytopiło i wyciekało. Co ciekawe, mimo tego, że 4 razy sernik był wyjmowany to praktycznie nie miało to wpływu na jego konsystencję.
/First blend the crackers but not to much, add flour and sugar, mix together and combine with soft butter. To the best results use mixer or kitchen robot. The mixture shouldn't be too loose. Place the crust into the baking mold.


Żółtka ucieramy z cukrem i esencją, aż podwoją swoją objętość. Serek łączymy z resztą składników i wszystko mieszamy razem.
/Mix the yolks with sugar and vanilla extract to fluffy mixture. Combine cream cheese with the rest of ingredients. Add the yolks mixture to the cheese mixture.


Wylewamy masę na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 1-1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku, aż ciasto wystygnie, wyjmujemy, kroimy, pałaszujemy :D
/Pour the mixture on the crust and put everything into the oven. Bake for 60-90 minutes in 180*C. When baked (use skewer, if skewer is dry after sting the cake is ready) leave the cake until cool down.


Mam nadzieję, że będzie Wam smakować ten pyszny serniczek, nie jest jakiś wymyślny, ale nie o to chodzi w kuchni, żeby zawsze kombinować.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

6 komentarzy:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.