poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Granatowo-pomarańczowy kurczak /Pomegranate and orange glazed chicken

Słuchajta, słuchajta... dostałem do testowania soki firmy Grante. Jest to pierwszy test na blogu więc mam nadzieję, że się spodoba. A że nie lubię wpisów typu "kupujcie, bo warto", to postanowiłem go po prostu wkomponować w jakąś potrawę i sprawdzić, co z tego wyjdzie. A wyszło... ciekawie :D




Składniki:
/Ingredients:
  • udka kurczaka, pałki i podudzia, /chicken legs,
  • 1 szkl. soku granatowego Grante, /1 cup of pomegranate juice,
  • 1 wyciśnięta pomarańcz, /1 big orange (juiced),
  • skórka starta z 1/4 pomarańczy, /zest of 1/4 orange,
  • szczypta cynamonu, /pinch of cinamon,
  • 2-3 ziemniaki, /2-3 poatoes,
  • 1 duża marchewka, /1 big carrot,
  • 1 duża cebula, /1 big onion,
  • 0,5 szkl. bulionu warzywnego lub mięsnego, /0,5 cup of stock,
  • oliwa, /olive oil,
  • masło, /butter,
  • tymianek, sól, pierz, /thyme, salt, pepper,
  • 1 cup - 250 ml.

Sok granatowy i pomarańczowy wlewamy do rondelka, dodajemy szczyptę cynamony, szczyptę soli i gotujemy. Musimy wszystko zredukować do objętości około 1/4 szklanki lub aż płyn będzie mieć konsystencję syropu. Musi być gęsty, żeby można było nim posmarować mięso. Tylko uwaga, pilnujcie tego, żeby się nie przypaliło :D
/Pour pomegranate and orange juices into a saucepan, add cinamon, pinch of salt and boil until mixture reduce to 1/4 or until consistency of syrup. We will be using this to glazed the chicken.



Mięso myjemy, suszymy i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku, wrzucamy na masełko i obsmażamy na złoty kolor.
/Wash the chicken, dry on the towel and season with salt, pepper and thyme. Quick panfry the chicken in each side.



Warzywa myjemy, cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, resztę w dużą kostkę. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i skórką pomarańczową.
/Wash the vegetables, peel and cut into big pieces, season with salt, pepper, thyme and orange zest, add splash of olive oil and mix well.



Kładziemy udka na warzywach i polewamy je naszym zredukowanym sokiem, można użyć do tego pędzelka.
/Place the chicken on top of vegetables and pour glaze on meat.



Pieczemy w 200*C około 30-40 minut, ponieważ mięso jest obsmażone to ten czas może ulec nieco zmianie. Po wbiciu patyczka lub widelca powinien wypływać przezroczysty sok, wtedy udko jest upieczone.
/Put all into the oven preheated to 200*C and bake for 30-40 minutes. The time could be different, it depends of searing time. The longer in the pan, the shorter in the oven ;) If you stick the skewer in the meat it should run out clear juices.



Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, może jeszcze tylko kilka słów o soku. Moja siostra po spróbowaniu go powiedziała, że smakuje jak barszcz... no nie wiem, ale sok ma bardzo wyrazisty smak, nawet lekko pieprzny, jest to rzeczywiście sok z granatu, bez żadnych dodatków. Co ciekawe sok ten nie jest robiony z koncentratów, czyli duży plus. Warto kupić i spróbować :D Lekko gorzki, kwaśny i orzeźwiający, do gotowania idealny ;P

Pozdrawiam i życzę smacznego :D

Kacper T. ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.