wtorek, 15 kwietnia 2014

Prosty zakwas na żur /Simple sour soup sourdough

A jak wygląda Wasz sprawdzony przepis na zakwas do żuru? A może kupujecie w sklepie buteleczkę? Mój przepis jest szybki, prosty i pyszny :D Zapraszam.
/Did you try sour soup? No?  Time to do your first taste. Sour soup is a Polish traditional Easter soup served with hard boiled egg or weisswurst sausage(known also as white sausage).



Składniki:
/Ingredients:
  • 200 g mąki żytniej, /200 g of rye flour,
  • 2-3 ząbki czosnku, /2-3 cloves of garlic,
  • 1 kromka chleba razowego, /1 slice of whole wheat bread,
  • 1 l przegotowanej letniej wody, /1 l of boiled water in room temperature,

Wszystkie składniki wrzucamy do słoja i zalewamy wodą, zatykamy i trzęsiemy, żeby dokładnie połączyć składniki. Zostawiamy na 3-4 dni w ciepłym miejscu, najlepiej przy kuchence, bo wiadomo, okres przedświąteczny to czas gotowania, tyle. Mówiłem, że prosty. W zależności od kwaśności tego zakwasu dodajemy go więcej lub mniej ;)
/Peel the garlic and put it in the jar or bottle with the rest of ingredients, close jar and mix well. Place this in warm place, close stove or oven. Leave this mixture for 3-4 days. And this is all, simple right? If you add this mixture to the vegetable or meat stock it will be sour soup, but be careful, you add to much it will be too acidic. Sour soup also needs some marjoran. ;)



Pozdrawiam i życzę smacznego żuru oraz smacznych i radosnych świąt, bo raczej nie będzie wpisu przed świętami, chyba, ze jakiś mazurek :D
Kacper T. ;)

4 komentarze:

  1. Robię dokładnie tak samo. Jest pyszny i niezawodny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie odkrywam Ameryki na nowo,bo uważam, że ten sposób jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez kiszę żur, domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.