piątek, 5 września 2014

Risotto ze szparagami i krewetkami /Asparagus risotto with prawns

Pyszne, kremowe, maślane, cudowne, och, ach, risotto ze szparagami i krewetkami. Zapraszam serdecznie ;)
/Delicious, creamy, buttery risotto with asparagus and prawns. One of my favorites :D




Składniki na 2 osoby:
/Ingredients(2 servings)
  • 2 garści ryżu arborio, /2 handfuls of arborio rice,
  • 1 mała szalotka lub pół małej cebuli, /1 small small shallot,
  • 6-8 zielonych szparagów, /6-8 green asparagus,
  • 100 ml białego wina wytrawnego, /100 ml of withe dry wine,
  • masło, /butter,
  • krewetki, /prawns,
  • włoszczyzna na wywar, /some vegetables for stock,
  • sól, pieprz. /salt and pepper.

Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej wody, i gotujemy na wywar, którym będziemy podlewać risotto.
/Wash and peel the vegetables, cut them into small pieces, put them into water and boil. Add also hard parts of asparagus. We will use this as a stock.



Na patelni rozgrzewamy łyżkę, no dobra, dwie łyżki masła i wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, dokładnie obtaczamy wszystko w tłuszczu, dosłownie każde ziarenko. Prażymy, aż ryż zrobi się przeźroczysty.
/Melt good spoon(maybe two) of butter in the pan with thick bottom. Throw on it chopped shallot. Fry 1-2 minutes and add rice. Cover all seeds with butter, this is very important(!). Fry 2-3 minutes, until rice become transparent.



Od szparagów odkrawamy główki i zachowujemy je na później. Resztę kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do ryżu i zalewamy winem.
/Cut off the heads from asparagus and take them aside. The rest of asparagus cut into thin slices, add to rice and pour the wine.



Dusimy, aż ryż wchłonie płyn. No i teraz zaczynamy najnudniejszą część robienie risotto, dolewamy po chochelce przecedzonego wywaru. Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną. Tak postępujemy do momentu, aż ryż będzie miękki lub jak chcecie to al'dente. Dodajemy do tego łyżkę(czubatą) zimnego masła, mieszamy, doprawiamy i zostawiamy na 5-10 minut pod przykryciem(nie na ogniu). W międzyczasie na masełku podsmażamy krewetki razem z główkami, solimy, pieprzymy i podajemy razem z risotto.
/Boil on low heat until the rice soak all the liquid. Now pour 1 cup of stock(drained) and again boil until the rice soak the liquid, pour next cup of stock, and again, and again. When the rice become al dente add 1 spoon of cold butter, salt, pepper. Turn off the heat and cover with the lid. You can also add some grated hard cheese like parmesan. Leave for 5-10 minutes. 
In the same time fry the prawns on butter, add the asparagus heads. Season with salt and pepper and serve with risotto.



Mam nadzieję, że zasmakuje Wam risotto, w końcu jest proste, aksamitne i przede wszystkim pyszne.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.