sobota, 8 lutego 2014

Udko kurczaka faszerowane serem pleśniowym i szpinakiem na prażonym kuskusie

Tym razem zapraszam na potrawę, która zainspirowana jest warsztatami serowymi w Akademii Smaku Siemens. Nie napiszę, że jest to bardzo prosty przepis, bo należy usunąć z udek kości, co niektórym może przysporzyć nieco problemu, dlatego też macie tutaj poradnik, jak wytrybować udko kurczaka.


Składniki na 2 porcje:

  • 2 udka kurczaka,
  • 8 dużych liści szpinaku,
  • 0,5 szkl kuskusu,
  • 1 szkl wody,
  • ser pleśniowy,
  • 0,5 małej czerwonej cebuli,
  • dosłownie pół łyżeczki marynowanej cytryny(można użyć skórki ze świeżej cytryny),
  • sól, pieprz.




Najważniejsza sprawa, to umycie szpinaku, żeby nam później piach nie zgrzytał w zębach. Wytrybowane udko solimy i pieprzymy od środka i wkładamy do niego kawałek sera, owinięty szpinakiem(bez ogonków). Dokładnie zawijamy naciągając skórę i spinamy wykałaczkami albo związujemy sznurkiem.



Obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju lub masła, zawijamy  folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut na 180*C. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy w foli na 7 minut, żeby odpoczął i nie wypuścił zbyt dużej ilości soków podczas krojenia.



Czas na kuskus, ale nie taki zwyczajny. W telewizji jeden pan mówił, że warto go podprażyć przed robieniem, co wzbogaci jego smak. Nie dowierzając w jego słowa postanowiłem to sprawdzić. Wyszło bardzo dobre i chyba zawsze będę tak przygotowywał tę kaszę.
Zaczynamy od wsypania kuskusu na suchą patelnię, podprażamy go na średnim ogniu, często mieszając, żeby się nie przypalił. Gdy się już ładnie zezłoci dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 5-7 minut, mieszamy co jakiś czas.
W międzyczasie przysmażamy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Dodajemy do puszystego kuskusu razem z pokrojoną skórką marynowanych cytryn(bez miąższu). Oczywiście można dodać zwykłej świeżo startej skórki, bez białej części. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać jeszcze kawałek masła, żeby kuskus był bardziej kremowy.



Teraz kroimy udko na plastry i układamy na kopczyku z kuskusu. Sos, który był w folii w żadnym wypadku nie nadaje się do wylania! Należy nim polać kaszę i mięso, tam jest bowiem najwięcej aromatu.

Mam nadzieję, że będzie smakować i że nie sprawi Wam ta potrawa zbytnio trudności.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

3 komentarze:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.