czwartek, 13 lutego 2014

Jedno jabłko, jeden suflet. Suflet jabłkowy /Apple souffle baked in apple

Na większości blogów walentynki trwają już od wielu dni, zatem i ja zapraszam Was na deser, który równie dobrze możecie przygotować dla swojej drugiej połówki... jabłka. Ale podany nie byle jak, bo w wydrążonym owocu. Proste, ale przy wydrążaniu jest nieco roboty. Warto jednak się postarać ;)



Składniki na 2 porcje:
/Ingredients:
  • 2 ładne średnie jabłka, /2 apples(not to big not to small),
  • kawałek masła, /slice of butter,
  • 40 g drobnego cukru, /40 g of sugar,
  • 1 białko z dużego jajka, /1 egg white,
  • skórka z cytryny, /lemon zest,
  • cukier puder, /powdered sugar,
  • masło do nasmarowania jabłek, /piece of butter to butter the apple mold,
  • cukier do wysypania. /sugar to sprinkle.
Jabłka myjemy, osuszamy, odcinamy najwyżej jak się da górę i wydrążamy je tak, aby przy skórce zostało trochę miąższu. Tutaj musimy uważać, żeby nie przebić ścianki, bo sok zacznie wyciekać w czasie pieczenia. Na samym dnie zostanie kawałek ogryzka, można go zostawić, wtedy na pewno nic się nie rozleci.
/Wash the apples, cut the top off and remove the flesh with the spoon like in the picture.


Wydrążone jabłka smarujemy masłem dokładnie w środku, obsypujemy je cukrem i wstawiamy do lodówki. Wszystko co udało nam się wydłubać kroimy w kostkę, czapeczkę z góry jabłka równie(bez skórki) i wrzucamy na patelnię, na której roztapiamy wcześniej masło. Dodajemy połowę cukru i skórkę otartą z cytryny. Dusimy, aż jabłka się rozpadną, pomagamy im w tym też widelcem, powinna powstać w miarę gładka masa. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
/Spread the butter inside the apple molds, sprinkle some sugar and put into the fridge. Melt 1 tbsp of butter in the pan and add chopped flesh from apples(also from removed tops), add spices (cinnamon, starnice), 20 g of sugar and lemon zest. Fry until the flesh will fall apart(You can help yourself with the fork). When the puree is smooth, turn off the heat and cool down.



Piekarnik nastawiamy na 200*C. Pianę ubijamy, dodając do niej na początku szczyptę soli i 1/3 pozostałego cukru. W trakcie ubijania dodajemy cukier. Gdy już piana będzie gładka i lśniąca dodajemy ją do chłodnej masy z jabłek. Nie na raz, dodajemy najpierw troszkę piany, a potem mieszamy dokładnie i dodajemy kolejne porcje. Uwaga, nie możemy masy przemieszać, bo padnie.Przekładamy ją po równo do każdego jabłka. Jabłka kładziemy na natłuszczonej blasze lub wkładamy je do foremek na suflet.
/Preheat the oven to 200*C. Beat the egg white with the rest (20 g )of sugar and pinch of salt. Quick but gently add the beated whites to the cold apple puree. Pour half of mixture to the each apple mold.



Pieczemy 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180*C i dalej pieczemy 7-10 minut. Uwaga, w czasie pieczenia nie powinno się otwierać piekarnika, ponieważ suflet jest bardzo delikatny i może opaść. Posypujemy cukrem pudrem albo podajemy bez niego.
/Bake for 5 minutes and turn down the heat to the 180*C, bake for next 7-10 minutes. DO NOT open the oven until the baking is finished. Serve with the powered sugar on top.

Wydawać się może, że mało jabłek w tym suflecie, ale uwierzcie mi, że to wystarczająca ilość, ponieważ w czasie pieczenia samo jabłko odda bardzo dużo aromatu sufletowi. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D

Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.