wtorek, 4 lutego 2014

Jak wytrybować udko kurczaka, jak usunąć kości z udka kurczaka

Ten post będzie krótki, zwięzły i na temat. Jak wytrybować udko kurczaka, czyli jak usunąć z niego kości tak, aby mięso zostało w jednym kawałku i bez zbędnego rozcinania. Wytrybowane udka idealnie nadają się do wypełnienia farszem.




Najpierw należy wytłumaczyć, że udko składa się z dwóch kości, jedna to kość strzałkowa, czyli ta, która wystaje przy pałce, druga to kość skokowa, to nią udko przyczepione jest do korpusu kurczaka.


1. Bierzemy ostry nóż, najlepiej jarzyniak, nie za duży. Okrawamy kość strzałkową, tak, aby przeciąć skórę i wszystkie ścięgna. Tępą stroną noża zeskrobujemy z niej mięso, tyle ile się da. Ale ostrożnie, żeby też nie zrobić tatara.


2. Odwracamy udko skórą w dół i robimy to samo z kością skokową. 


3. Staramy się oczyścić łączącą obie kości chrząstkę. Teraz pozostaje delikatnie wyciągnąć kości, jeżeli coś cały czas trzyma, to odcinamy.


4. Faszerujemy, zawijamy, spinamy, smażymy, pieczemy, jemy :D


Jak widzicie, nie jest to takie trudne, a efekt finalny zadowoli każdego wybrednego człowieka, który nie lubi obgryzać kości.

Pozdrawiam i życzę smacznego gotowania :D
Kacper T. ;)

4 komentarze:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.