Ciasto zebra ze starego zeszytu /Zebra cake


/Ingerdients:
- 4 jajka, /4 eggs,
- 2,5 szkl. mąki, /2,5 cups of flour,
- 1 szkl. oleju, /1 cup of oil,
- 1 szkl. wody, /1 cup of water,
- 1,5 szkl. cukru, /1,5 cup of sugar,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia, /3 tsp of baking powder,
- esencja waniliowa, /vanilla extract,
- 3 łyżki kakao, /3 tbsp of cocoa,
- 3 łyżki mąki, /3 tbsp od flour,
- 1 szklanka /1 cup - 250 ml
Wszystkie składniki prócz łyżek mąki i kakao ucieramy na gładką masę(olej i wodę proponuję dodać na końcu, wlewając cienkimi strużkami, aby masa ładnie się połączyła). Dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki maki.
/Combine all ingredients, except cocoa and 3 tbsp of flour into smooth mixture. Then split the mixture into two parts, add cocoa to first, 3 tbsp of flour to second.
/Combine all ingredients, except cocoa and 3 tbsp of flour into smooth mixture. Then split the mixture into two parts, add cocoa to first, 3 tbsp of flour to second.
Formę do pieczenia(lub prodiż) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Na przemian nalewamy dokładnie wymieszane masy.
/Butter the baking tray and sprinkle flour in even layer. Pour some white mixture then dark, white, dark (like a gif higher).
/Butter the baking tray and sprinkle flour in even layer. Pour some white mixture then dark, white, dark (like a gif higher).

/Bake 45-50 minutes in oven heated to 180*C.
A oto zeszyt, z którego zaczerpnąłem przepis :D

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
P.S. Przyznam, że mi się ciasto przypaliło, bo nalałem go za dużo do prodiża :D Ale spójrzcie jaki piękny wzorek wyszedł, nigdy nie udało mi się uzyskać takiego ładnego kółka w przekroju :D
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.