piątek, 10 stycznia 2014

Wieprzowe polędwiczki duszone w pieczarkach /Braised pork tenderloin with mushrooms

Prosty przepis na polędwiczki duszone w pieczarkach. Ale nie jakieś wymyślne danie, zwykły sos, zwykłe mięso, ziemniaki i surówka :D
/Simple dish without fanciful ingredients, just sauce, meat, potatoes and salad :D




Składniki na 2 porcje:
  • 1 polędwiczka wieprzowa, /1 pork tenderloin,
  • 300 g pieczarek, /300 g of mushrooms,
  • 1 mała cebulka, /1 small onion,
  • 500 ml wywaru lub wrzątku, /500 ml of stock or water,
  • 1 łyżka masła, /1 tbsp of butter,
  • 1 ząbek czosnku, /1 garlic cloves,
  • oliwa, /olive oil,
  • papryka ostra, /hot pepper powder,
  • sól, pieprz. /salt and pepper.
Polędwiczkę marynujemy w mieszance przypraw wymieszanych w 1 łyżeczce oliwy. Zostawiamy na jakieś 24 godziny.
/Marinate the pork tenderloin in olive oil and spices mix. Leave for 24 hours in the fridge(at least 24 hours).


Grzyby czyścimy i kroimy na ćwiartki, mniejsze na pół, a zupełnie małe pizdryki zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę.
/Clean the mushrooms and cut into quarters, smaller into half and the smallest one leave whole. Onion cut into small cubes.


Grzyby podsmażamy porządnie na maśle. Powinny być naprawdę rumiane. Przekładamy je bez tłuszczu do garnka i wlewamy gorący wywar lub wrzątek wody. Na maśle podsmażamy cebulkę i przekładamy ją do garnka z grzybami starając się odcedzić jak najwięcej tłuszczu. Dusimy 5-10 minut.
/Fry mushrooms on butter, they should be really browned. Place them without the fat into the pot and pour hot broth or boiling water. Fry onions in the remaining butter and when it starts to caramelize place them into a pot with mushrooms(try to drain as much fat as you can), add spices and cook for 5-10 minutes.


Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy plastry polędwiczki. Ja pokroiłem na dość grube(tak 1,5-2 cm) i nie rozbijamy ich, a jedynie lekko rozpłaszczamy w dłoniach. Każdą stronę smażymy jakieś 2 minuty, a następnie przekładamy polędwiczki do wrzącego sosu grzybowego. Zmniejszamy ogień i dusimy jakieś 15-20 minut.
Jeżeli uznacie sos za zbyt rzadki, to można go zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne, sam sos bez mięsa można po prostu odparować do pożądanej gęstości :D
/Fry sliced tenderloin on hot grill pan. I sliced meat into 2 cm thick pieces. Don't pitch them, only slightly flatten with hand. Fry each side about 2 minutes, and then place the meat into mushroom sauce. Simmer for 15-20 minutes. If the sauce is too thin you can reduce it, but first take out the meat.


Podajemy na tłuczonych ziemniakach z lekką sałatką np. z miksu sałat i oliwy z oliwek. Nie będę pisać, że należy używać tylko oliwy z pierwszego tłoczenia, jak to robi większość kucharzy w TV. Wiecie czemu? Bo na rynku praktycznie nie ma oliw z drugiego tłoczenia. Produkcja oliwy jest tak dopracowana, że obecnie po pierwszym tłoczeniu wytłoczyny są praktycznie suche.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

5 komentarzy:

  1. Widać że nie tylko mnie ten przepis przypasował ale jest o wiele więcej osób które doceniły ten przepis patrząc na to ile plusków zebrał – gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam jestem zdziwiony ile ich jest, ale to super :D Pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Jako polonistka przyznaję (z wychowawczej konieczności, anonimowo), że "pizdryki" to jest coś, co lubię wśród pieczarek :) Pozdrawiam znad marynaty otulającej polędwiczki wieprzowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę spróbować podać taką polędwicę z pieczarkami do warzyw z patelni ?? Co Wy na to? DZIĘKUJĘ. MAREK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł bardzo dobry, zwłaszcza, gdy te warzywa z patelni będą po przygotowaniu lekko chrupiące :)

      Usuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.