Prosty sos porowo-jabłkowo-chrzanowy

Przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty i stosunkowo szybki sos z pora, jabłka i chrzanu, który super pasuje do kurczaka i wieprzowiny. Do innych mięs też pasuje, ale z podanymi wcześniej łączy się wybornie :D


Składniki:

  • 1 mały por(tylko biała część),
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.
Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy go i kroimy w piórka. Wrzucamy na roztopione masło i dusimy, dodajemy szczyptę soli.




Gdy por zrobi się słodkawy dodajemy pokrojone w niezbyt drobną kostkę jabłko, którego nie obieramy.



Przykrywamy i dusimy, aż jabłko się rozpadnie.



Dodajemy chrzan i śmietanę, podgrzewamy krótko i dodajemy pieprz, ewentualnie więcej soli.



Pyszny, prosty, ostry i kwaskowy, podajemy zawsze na ciepło. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować ;)



Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Podoba mi się takie połączenie, na pewno kwaskowaty smak jabłka przełamie bezosobową śmietanę i będzie pycha.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.