Prosty sos porowo-jabłkowo-chrzanowy
Przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty i stosunkowo szybki sos z pora, jabłka i chrzanu, który super pasuje do kurczaka i wieprzowiny. Do innych mięs też pasuje, ale z podanymi wcześniej łączy się wybornie :D
Składniki:
Gdy por zrobi się słodkawy dodajemy pokrojone w niezbyt drobną kostkę jabłko, którego nie obieramy.
Przykrywamy i dusimy, aż jabłko się rozpadnie.
Dodajemy chrzan i śmietanę, podgrzewamy krótko i dodajemy pieprz, ewentualnie więcej soli.
Pyszny, prosty, ostry i kwaskowy, podajemy zawsze na ciepło. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)
Składniki:
- 1 mały por(tylko biała część),
- 1 kwaśne jabłko,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz.
Przykrywamy i dusimy, aż jabłko się rozpadnie.
Dodajemy chrzan i śmietanę, podgrzewamy krótko i dodajemy pieprz, ewentualnie więcej soli.
Pyszny, prosty, ostry i kwaskowy, podajemy zawsze na ciepło. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)
Podoba mi się takie połączenie, na pewno kwaskowaty smak jabłka przełamie bezosobową śmietanę i będzie pycha.
OdpowiedzUsuń