Panna cotta z dyni

Dynia, dynia, dynia, dynia... wszędzie dynia :D Ten przepis również zawiera dynię ;) A ponieważ jest jesień, to aranżacja nie może być inna :D


Składniki na 5 porcji:

  • 300 ml mleka,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 600 g puree z dyni,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • esencja waniliowa,
  • cynamon, żurawina.
Żeby zrobić puree z dyni możemy ją upiec z korzennymi przyprawami lub ugotować ją w małej ilości wody z laską cynamonu i goździkiem. Jeżeli gotujemy dynię, to część płynu trzeba odparować.

Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach mleka, resztę mleka łączymy z puree z dyni i ze śmietanką, dodajemy cukier i esencję waniliową, podgrzewamy. Żelatynę z mlekiem również podgrzewamy, dodajemy do reszty składników. Przelewamy do foremek, można je wcześniej przesmarować olejem roślinnym, a na dno położyć papierowe kółko, co potem ułatwi nam wyjęcie deseru.


Zostawiamy najlepiej na noc, następnie wyjmujemy z foremek i dekorujemy cynamonem w proszku, albo żurawiną i laskami cynamonu.


Mam nadzieję, że będzie Wam smakować ;)

Pozdrawiam i życzę smacznego.
Kacper T. ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.