Panna cotta z dyni
Dynia, dynia, dynia, dynia... wszędzie dynia :D Ten przepis również zawiera dynię ;) A ponieważ jest jesień, to aranżacja nie może być inna :D
Składniki na 5 porcji:
Składniki na 5 porcji:
- 300 ml mleka,
- 300 ml śmietanki 36%,
- 600 g puree z dyni,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- esencja waniliowa,
- cynamon, żurawina.
Żeby zrobić puree z dyni możemy ją upiec z korzennymi przyprawami lub ugotować ją w małej ilości wody z laską cynamonu i goździkiem. Jeżeli gotujemy dynię, to część płynu trzeba odparować.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach mleka, resztę mleka łączymy z puree z dyni i ze śmietanką, dodajemy cukier i esencję waniliową, podgrzewamy. Żelatynę z mlekiem również podgrzewamy, dodajemy do reszty składników. Przelewamy do foremek, można je wcześniej przesmarować olejem roślinnym, a na dno położyć papierowe kółko, co potem ułatwi nam wyjęcie deseru.
Zostawiamy najlepiej na noc, następnie wyjmujemy z foremek i dekorujemy cynamonem w proszku, albo żurawiną i laskami cynamonu.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Kacper T. ;)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń