Nalewka na suszonych jabłkach /Dried apples tincture

Też tak macie, że na hasło "suszone jabłka" przywoływane są wspomnienia setek owocowych krążków zawieszonych na sznurkach pod sufitem w kuchni? Jest to nie tylko super alternatywa dla "naturalnych" kupnych chipsów jabłkowych ale też(i tutaj nie odkryję Ameryki) mega dodatek aromatyczny do potraw(np. taki orientalny łosoś z suszonymi jabłkami). Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną nalewkę na suszonych jabłkach

Dla lepszego efektu, jabłka możecie wysuszyć w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze, nada to lekko dymnego aromatu jabłkom, a co za tym idzie nalewce ;)

Składniki:

  • 250 g suszonych jabłek,
  • 250 ml spirytusu 95%,
  • 250 ml przegotowanej wody,
  • 1 l wódki,
  • 1-2 gwiazdki anyżu,


Jabłka przełożyć do słoika lub gąsiora. Wszystko zalewamy spirytusem, wodą i wódką, dodajemy gwiazdkę anyżu i zostawiamy na minimum 2 tygodnie(najlepiej na miesiąc lub dłużej). Po tym czasie możemy wszystko przecedzić i przelać do dekoracyjnych butelek.

Liczę, że przepis się Wam spodoba i wytrzymacie z leżakowaniem nalewki jak najdłużej. Nie zapomnijcie pić z głową :)
Pozdrawiam i życzę Wam na zdrowie! :D
Kacper T. ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.