Łosoś gotowany w mleczku kokosowym z suszonymi jabłkami i orientalną nutą /Oriental coconut salmon with dried apples

Jestem dość dziwnym człowiekiem, nie przepadam za wędzonym oraz surowym łososiem(bez dodatków), za to mogę zjeść w dowolnej ilości łososia smażonego, pieczonego i gotowanego. Może to przez inną strukturę mięsa. Kto to wie. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na łososia gotowanego w mleczku kokosowym, z dużą ilością imbiru, trawy cytrynowej oraz liści limonki. Do tego garść suszonych jabłek, które podbijają całość na kolejny poziom. Nie dość, że banalnie prosty, to jeszcze przygotowanie trwa 25 minut! :D




Składniki:
  • ładny filet łososia ze skórą,
  • garść suszonych jabłek,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 3-4 liście limonki,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 łyżka sojowego,
  • 0,5 papryczki chili,
  • świeża kolendra,
  • ew. wywar warzywny,
  • 1 torebka ryżu jaśminowego Uncle Ben's,
  • cukinia,
  • czerwona papryka.

Czemu łosoś ze skórą? Proste, żeby w czasie gotowania się nie rozpadł. Po ugotowaniu bez problemu można ją zdjąć. Bez gadania zaczynamy: Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy jabłka, liście limonki, imbir, pogiętą i zmiażdżoną trawę cytrynową, sos sojowy oraz chili. Łososia kroimy na porcje i wkładamy do mleczka. Ryba powinna być całkowicie przykryta płynem, jeżeli tak nie jest, to dodajemy do niej wywaru warzywnego. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

W międzyczasie, gotujemy ryż. Paprykę i cukinie kroimy w kawałki na tak zwanego gryza, skrapiamy oliwą, trochę pieprzu i soli, wrzucamy na grilla i smażymy kilka minut, aby pojawiły się ładne ślady, a warzywa zrobiły się miękkie, ale lekko chrupiące.

Gdy łosoś będzie gotowy, wyjmujemy go z płynu i przekładamy na talerz, na którym powinien już czekać ryż z warzywami.

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje, bo mi takie połączenie smaków przypadło do gustu.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Wygląda fantastycznie! Przepis jest bardzo ciekawy. Często przyrządzam łososia i chętnie spróbuję go w towarzystwie mleczka kokosowego :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, zwłaszcza że przepis jest szybki, prosty i smaczny :D

      Usuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój styl przypadł komuś do gustu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja odkąd tylko pamiętam to zawsze lubiłem ryby i oczywiście na pierwszym miejscu stawiam łososia. Chętnie także zamawiam go z https://mowisalmon.pl/produkty/ i jestem przekonany, że takie danie z wykorzystaniem łososia będzie na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.