Jabłkowo-marchewkowy krem curry /Apple Carrot Curry Soup

Pyszna, aromatyczna i przede wszystkim rozgrzewająca zupa krem z orientalną nutą. Ja mam to szczęście, że posiadam mieszanki przypraw prosto z Indii, ale jeżeli nie macie do nich dostępu, to śmiało możecie użyć tych zwykłych mieszanek curry ze sklepu. Smak jest powalający i koniecznie musicie spróbować tej prostej w przygotowaniu zupy.
Zapraszam do garów ;)

W tym przepisie wykorzystałem wywar warzywny aby zupa była stosunkowo lekka. Oczywiście możecie również użyć wywaru drobiowego, wołowego a nawet rosołu z niedzieli, jeżeli już jesteście zmęczeni tradycyjną poniedziałkową pomidorówką :D

Składniki na 6-8 porcji:

/Ingredients for 6-8  servings:
  • 3 jabłka Boskoop, /3 Belle de Boskoop apples,
  • 5 dużych marchewek, /5 big carrots,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, /1 tbsp of olive oil,
  • 1 duża cebula, /1 big onion,
  • 1,5 łyżki przyprawy curry, /1,5 tbsp of curry spices mix,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, /0,5 tsp of ground cinnamon,
  • duża szczypta gałki muszkatołowej, /nutmeg,
  • 1 liść laurowy, /1 bay leaf,
  • 1 l wywaru warzywnego, /1 liter of vegetable broth,
  • świeżo mielony pieprz, /fresh ground pepper,
  • kwaśna śmietana do przybrania, /sour cream,
  • świeży lubczyk do przybrania. /lovage leaves.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy do niej przyprawę curry, cynamon, gałkę muszkatołową i liść laurowy. Smażymy kilka minut.
/Pour olive into big pot, add chopped onion and fry 3-4 minutes, add curry spices mix, cinnamon, nutmeg and bay leaf. Fry a few minutes, until you feel the smell of spices.

Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy je w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy tak samo jak jabłka. Całość dodajemy do przypraw i smażymy 2-3 minuty, dolewamy wywar warzywny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy, aż marchew będzie miękka (25-30 minut).
/Peel and remove the seeds from the apples, cut them into big cubes. Peel the carrots and cut into cubes same size like apples. Add into the onion with spices and fry 2-3 minutes on high heat, add hot broth and cook 30 minutes(or until the carrots become soft).

Po tym czasie usuwamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera. Podajemy ją z posiekanym lubczykiem, łyżką kwaśnej śmietany i świeżo mielonym pieprzem.
/Remove the bay leaf and blend all ingredients. Serve with sour cream and lovage leaves.

Liczę, że ta zupa rozgrzeje Was z coraz chłodniejsze dni, a do tego jest mega pyszna!

Pozdrawiam i Życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze