Babeczki z cydrem /Cider cupcakes

Dzisiaj przepis bez jabłek, ale za to z cydrem. A mimo to możecie je podać dzieciom, chociaż nie wiem, czy wytrzymają na tyle długo, żeby mieć dylemat, dawać czy nie dawać. Aromatyczne, wilgotne w środku, zwyczajnie, ordynarnie pyszne.

Komu babeczkę, komu?


Do tych "pyszotek" sprawdzi się idealnie cydr słodki, chociaż możecie równie dobrze użyć wytrawnego, a co. Kto bogatemu zabroni? ;)

Składniki na 10-12 sztuk:
  • 150 ml cydru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cydru,
  • 2-3  łyżki cukru pudru,

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników. W osobnej misce rozbijamy jajka i łączymy z cydrem i olejem. Do składników mokrych wsypujemy składniki suche. Dokładnie mieszamy, ale nie za długo.

Przekładamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Ostudzone babeczki  dekorujemy śmietanką ubitą z cydrem i cukrem pudrem. Na koniec akcent dekoracyjny: mięta. Cydr możemy zastąpić syropem jabłkowym.

Liczę, że Wam zasmakują babeczki, zwane czasami mufinkami.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Wykorzystanie cydru, którego nie znałam. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przyznać, że cydr jest bardziej uniwersalny niż wino, na pewno w mojej kuchni ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.