Czekoladowe ciasteczka(kąski) z jabłkami /Chocolate apple bites

Dzisiaj pyszne, uwodzące, mocno czekoladowe ciastka z jabłkami. Specjał, od którego można się uzależnić(poważnie! tylko dla odważnych!). Takie kąski w sam raz sprawdzą się na każdej imprezie, znikają jako jedne z pierwszych i sprawiają, że znajomi i przyjaciele lubią Was jeszcze bardziej. Zaciekawieni? Zapraszam :)

Do tego przepisu sprawdzą się najlepiej jabłka odmiany Antonówka. Są zwarte, świetnie znoszą pieczenie no i mają ogromnie dużo aromatu, jak wszystkie polskie jabłka. Oczywiście gorzką czekoladę możecie zastąpić mleczną a nawet białą, jak ktoś lubi(ja nie szczególnie). Świetnie sprawdzą się też inne owoce, spróbujcie też wersji z kandyzowanym imbirem, pycha! :D

Składniki na 17-20 kawałków:
  • 200 g jabłek Antonówek(po obraniu),
  • 75 g kakao,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 180 g miękkiego masła,
  • 300 g cukru,
  • 15 ml esencji waniliowej,
  • 3 jajka,
  • gorzka czekolada,
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli mieszamy w misce. Nie bawimy się w przesiewanie.

W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem i esencją waniliową, dodajemy po jednym jajku na raz, a następnie stopniowo sypkie składniki.

Do ciasta dodajemy drobno pokrojone jabłka, wcześniej oczywiście obrane i pozbawione gniazd nasiennych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Po schłodzeniu kroimy, polewamy rozpuszczoną czekoladą i podajemy, gdy zastygnie.

I co, mówiłem, że banalnie proste ;) Mam nadzieję, że Wam zasmakują równie mocno jak mi, warto poświęcić kilka minut, a piecze się przecież samo.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.