niedziela, 26 kwietnia 2015

Roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym /Grilled aubergine rolls stuffed with minced meat

Niedawno napisałem relację na blogu ze spotkania w Akademii Smaku Bosch. Na nich gotowaliśmy pyszne potrawy, a dzisiaj prezentuję Wam jedną z nich, ale z pewnym "twistem"(że posłużę się makaronizmem). Dodałem do oryginału prażone pestki dyni oraz puree z marchewki i pietruszki. Miętę zastąpiłem też bazylią, bo w żadnym sklepie nie było ładnej mięty. Wolałem zatem ją odpuścić i kupić bazylię, która też ma cudowny smak. Nieco inny ale równie wybijający się.


Składniki:
/Ingredients:

  • 2 średnie bakłażany, /2 medium aubergine,
  • 500 g mięsa mielonego, /500 g of minced meat,
  • jogurt naturalny, /yogurt,
  • 2 ząbki czosnku, /2 cloves of garlic,
  • pęczek świeżej bazylii, /fresh basil,
  • sos sojowy(Kikkoman), /soy sauce,
  • sos TABASCO®, /TABASCO® sauce

  • 2 średnie marchewki, /2 medium carrots,
  • 1 mała pietruszka, /1 small parsley root(or parsnip),
  • 1 łyżka masła, /1 tbsp of butter,
  • pestki słonecznika, /sunflower seeds,
  • oliwa, /olive oil,
  • sol, pieprz. /salt and pepper.

Bakłażany myjemy i kroimy w cienkie podłużne plastry, oprószamy solą z obu stron i zostawiamy na 30 minut, aż puszczą wodę. Płuczemy je, nacieramy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy na grillu, aż zmiękną i będą łatwe do zwijania. Zostawiamy, żeby wystygły.
/Wash and dry aubergine, slice and sprinkle salt on both side. Leave for 30 minutes until they starts to gets wet. Wash the salt and drizzle olive oil on both side. Grill until they soft, cool down.


Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy do niej posiekany drobno czosnek, powoli podgrzewamy, aż zacznie skwierczeć(uwaga żeby nie ściemniał i nie zrobił się gorzki). Dodajemy mięso i smażymy wszystko, aż mięso się zarumieni. Najlepiej jest je często mieszać i rozdrabniać, aby na końcu miało jak najdrobniejszą strukturę. Dodajemy sos sojowy i sos TABASCO®, ilość dowolna. Dusimy chwilę dodajemy posiekaną bazylię i zdejmujemy z ognia od razu po jej dodaniu. Każdy plaster bakłażana smarujemy jogurtem i nakładamy na niego mięso mielone(zostawiamy odrobinę wolnego miejsca do zawijania), zawijamy i albo układamy ściśle w foremce albo zapinamy je przy pomocy wykałaczek. Możemy posypać żółtym serem, zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180*C.
/Heat up 1 tbsp of olive oil and chopped garlic(be careful, do not brown garlic). Add meat and fry until the meat starts to brown, add TABASCO® and soy sauce to taste. Turn off the heat and add chopped basil. Spread some yogurt on each aubergine slice and put some meat, roll and tie or use skewer. Place into the oven preheated to 170-180*C and bake for 30 minutes. You can sprinkle some cheese on top before baking.

Podajemy z prostym puree z marchewki i pietruszki; obrane warzywa kroimy drobno, wrzucamy do rondla zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy łyżkę masła i dusimy, aż będą miękkie. Wtedy wszystko blenderem mielimy i gotowe. Nie doprawiam bo puree jest fajne słodkawo-anyżkowe. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż będą rumiane ale nie spalone. Resztę bazylii mielimy blenderem i dodajemy do jogurtu. Sos gotowy.
/Simple carrot and parsley root puree; peel and dice carrot and parsnip, add some water and 1 tbsp of butter and boil until they soft. Blend and done :D  Basil sauce; blend the rest of basil and add to yogurt. I sarved this rolls with roasted sunflower seeds.

Mam nadzieję, że nie obrazicie się na mnie, że taka reklama dwóch sosów, ale co ja poradzę, że są dobre i pasują do tej potrawy jak nic innego ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

1 komentarz:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.