Pierogi leniwe szybki sposób /Polish "lazy" dumplings - similar to Polish kopytka(gnocchi)

Leniuchy, kto ich nie lubi?! Przyznam się, że tytuł celowo brzmi szybki, żeby zwabić Was tutaj :) Ale w sumie czemu nie, tak naprawdę to tylko ziemniaki trzeba ugotować wcześniej. Najlepsze ziemniaki do leniuchów są te ugotowane dzień wcześniej.

Składniki:
  • 700 g twarogu,
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 80 g masła,
  • 30 g bułki tartej,
  • sól,
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kilka wałków, które rozpłaszczamy i kroimy ukośnie leniuchy. Od razu je gotujemy, żeby nam się nie rozlały.

Bułkę tartą prażymy chwilę na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej masło, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i polewamy leniuchu. Posypujemy je też cukrem(albo nie... sami zdecydujcie).









Pozdrawiam i mam nadzieję, że Wam zasmakuje :D
Kacper T ;)


Komentarze