środa, 29 kwietnia 2015

Pierogi leniwe szybki sposób /Polish "lazy" dumplings - similar to Polish kopytka(gnocchi)

Leniuchy, kto ich nie lubi?! Przyznam się, że tytuł celowo brzmi szybki, żeby zwabić Was tutaj :) Ale w sumie czemu nie, tak naprawdę to tylko ziemniaki trzeba ugotować wcześniej. Najlepsze ziemniaki do leniuchów są te ugotowane dzień wcześniej.


Składniki:
/Ingredients:
  • 700 g twarogu, /700 g of cottage cheese,
  • 400 g ugtowanych ziemniaków, /400 g of cooked potatoes(cooked day before),
  • 200 g mąki pszennej, /200 g of flour,
  • 25 g mąki ziemniaczanej, /25 g of potato starch,
  • 1 jajko, /1 egg,
  • 80 g masła, /80 g of butter,
  • 30 g bułki tartej, /30 g of bread crumbs,
  • sól. /salt.
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kilka wałków, które rozpłaszczamy i kroimy ukośnie leniuchy. Od razu je gotujemy, żeby nam się nie rozlały.
/Grind the potatoes and cheese, add egg, flour, starch and quick knead the dough. Roll the long shape and press gently with knife. Cut into small(or big) gnocchi and boil in salted water until they begin to float. Boil for next minute and take out.

Bułkę tartą prażymy chwilę na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej masło, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i polewamy leniuchu. Posypujemy je też cukrem(albo nie... sami zdecydujcie).
/Roast the bread crumbs into dry pan for until it starts to browning. Add butter and turn off the heat. Combine and pour on top of gnocchi(leniuchy).



Pozdrawiam i mam nadzieję, że Wam zasmakuje :D
Kacper T ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.