Hamburgery z czerwoną cebulą karmelizowaną w porto i rozmarynie /Hamburgers with porto and rosemary caramelized red onion

Wszystko zaczęło się od tego, że w Biedronce (nie wstydzę się tam kupować) stałem już w kolejce do kasy. Przede mną był starszy Pan, który na ladzie miał dosłownie 5 butelek porto i ze dwie bułki. Dziwnie się na niego wszyscy patrzyli. Kasjerzy w "moim" sklepie są nad wyraz uprzejmi. Ten, który obsługiwał naszą kolejkę zaciekawiony zakupem zapytał czy to porto na coś szczególnego. Co się okazało? Mężczyzna to nie żaden pijak, tylko właściciel(lub manager) burgerowni i potrzebuje tego porto do karmelizowanej cebuli. Podał nawet przepis kasjerowi, a że ja mam gumowe ucho to sobie życzliwie podsłuchałem i postanowiłem zrobić to samo w domu.


Składniki:
/Ingredients:

  • 500 g mięsa mielonego(wołowo-wieprzowe), /500 g of ground meat(50/50; beef/pork),
  • 1 jajko, /1 egg,
  • 4 bułki, /4  buns,
  • 2 duże czerwone cebule, /2 big red onions,
  • 2 łyżki masła, /2 tbsp of butter,
  • 100-150 ml porto, /100-150 ml of porto,
  • gałązka świeżego rozmarynu, /fresh sprig of rosemary,
  • czerwona papryka, /red bell pepper, 
  • sałata lodowa, /iceberg lettuce,
  • żółty ser, /cheese,
  • ulubione przyprawy, /favorite spices,
  • ulubione sosy. /favorite sauces.

Cebulę kroimy na piórka i  wrzucamy na roztopione masło i smażymy na małym ogniu, po 10-15 minutach wlewamy wino i dusimy, aż płyn odparuje.
/Slice the onion and put into melted butter, caramelize for 10-15 minutes and pour porto, simmer until the liquid evaporate.

Ja lubię bardziej zwarte kotlety, dlatego dodaję jajko, ale nie jest to obowiązkowe. Dodajemy do mięsa wspomniane jajko i przyprawy jakie lubicie, na pewno sól, pieprz i paprykę ostrą, dobrze wyrabiamy i dzielimy masę na 4 kotlety. Smażymy je po 5 minut z każdej strony i odkładamy na 5 minut, żeby odpoczęły. Najlepiej pod folię aluminiową, żeby za bardzo nie ostygły.
/Add egg and favorite spices(salt, pepper and cayenne pepper...) to the meat and combine precisely. Make 4 portions and grill for about 5 minutes per side. Leave for 5 minutes resting.

W międzyczasie grillujemy bułki i kroimy warzywa na mniejsze kawałki, coby nam się ładnie ułożyły w hamburgerze. Ciepłe bułki smarujemy ketchupem czy innym sosem, na to kładziemy plasterek, czy tam dwa, sera, burgera, karmelizowaną cebulę, sałatę i paprykę. Przykrywamy bułką, nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków, żeby się nam nie rozlatywało za bardzo i pałaszujemy.
/When the burgers are resting grill the buns and slice vegetables and cheese. On bottom part of buns spread the ketchup or other sauce, place cheese, burger, caramelized onion, lettuce, bell pepper and top of  buns. To stabilise You can use skewers.


Wstyd się przyznać, ale ten przepis leżał w moim archiwum przez kilka miesięcy. Zrobiłem fajną cebulkę karmelizowaną w porto z dodatkiem rozmarynu, jak mówił Pan w sklepie, potem zrobiłem super eleganckie burgery, przyrumieniłem bułkę, warzywka posiekałem jak trzeba, złożyłem i zjadłem. Coś mi nie pasowało... okazało się, że zapomniałem dodać do nich tej cudownej cebuli, a ja zrobiłem zdjęcia bez niej...

Mam nadzieję, że będzie smakować.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Pysznie wyglądają ;) z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł ;) Zjadł bym z chęcią takiego jednego ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.