poniedziałek, 22 grudnia 2014

Świąteczne muffiny piernikowe /Christmas gingerbread muffins

A może zamiast robić jednego piernika, który po pokrojeniu często zostaje i wysycha, to upiec takie babeczki? Z mojego doświadczenia mogę Wam powiedzieć, że ze stołu w pierwszej kolejności  znikają babeczki, a potem ciasto :D


Składniki:
/Ingredients:
  • 0,5 szkl cukru, /0,5 cup of sugar,
  • 50 g masła, /50 g of butter,
  • 1 jajko, /1 egg,
  • 1 łyżka miodu, /1 tbsp of honey,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika, /1 tbsp of gingerbread spice mix,
  • 0,5 łyżeczki kakao, /0,5 tsp of cocoa,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, /0,5 tsp of baking soda,
  • 1 szkl mąki, /1 cup of flour,
  • 0,5 szkl mleka, /0,5 cup of milk,
  • 4 łyżki orzechów włoskich posiekanych, /4 tbsp of chopped walnuts,
  • 4 łyżki posiekanych migdałów, /4 tbsp of choped almonds,
  • 1 cup - 250 ml
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy jajko. Gdy wszystko mamy połączone dodajemy miód, przyprawę do piernika, kakao, sodę i mąkę. Szybko mieszamy i dodajemy mleko, a następnie orzechy.
/Whip the butter with sugar until soft and fluffy, add egg and combine well. Add honey, gingerbread spice mix, cocoa, baking soda and flour. Combine and add milk and nuts.

Przekładamy masę do foremek i pieczemy w temperaturze 180*C przez 25 minut.
/Pour the butter into the muffins molds(about 2 tbsp to each one). Bake in 180*C for 25 minutes.

Mam nadzieję, że muffiny Wam zasmakują.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

1 komentarz:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.