piątek, 6 grudnia 2013

Prosty makaron ze szpinakiem, kiełbasą i serem pleśniowym /Spinach and sausage pasta with blue cheese

Przepis jest prosty, szybki, a co najważniejsze pyszny. Składniki możecie dowolnie zamieniać na cokolwiek chcecie :) Zapraszam!



Składniki:
/Ingredients:
  • 200 g kiełbasy podwędzanej średnio tłustej, /200 g of smoked sausage(medium-fat),
  • 1 średnia cebula, /1 medium onion,
  • 2 ząbki czosnku, /2 garlic cloves,
  • 1 puszka pomidorów, /1 can of diced tomato,
  • 0,5 l wywaru drobiowego, /0,5 l of chicken stock,
  • 250 g makaronu - muszelki, /250 g of conchiglie pasta,
  • 150 g młodego szpinaku, /150 g of baby spinach,
  • pół suszonej papryczki chili, /half of dried chili,
  • ser pleśniowy, /blue cheese,
  • świeży szczypiorek, /fresh chive,
  • sól, pieprz. /salt and pepper.
Kiełbasę kroimy w cienkie plastry, ale też bez przesady. Podsmażamy lekko i wrzucamy do niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy, ale uwaga, żeby się nic nie przypaliło, bo będzie klops.
/Slice the sausage(not to thin). Brown the slices and add chopped onion and garlic. Fry 2-2 minutes and watch out, if it will burned You can throw away into the trash.


Do cebuli z kiełbasą dodajemy bulion i pomidory razem z zalewą, jeżeli pomidory są w całości, to rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem(chociaż to jest bardziej pracochłonna metoda). Dodajemy posiekaną papryczkę i wrzucamy makaron. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz na minimum. Dusimy tak około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy już uznamy makaron za gotowy, to wyłączamy gaz i dodajemy soli i pieprzu. Soli nie za dużo, bo kiełbasa mogła być już słona. Wrzucamy umyty szpinak(ja zostawiam ogonki). Podajemy z pokruszonym serem pleśniowym i posiekanym szczypiorkiem.
/Add the stock and tomato with liquid into fried sausage. Add also chopped chili and pasta. Simmer for 10-15 minutes(stir sometimes) When pasta is ready add spinach, salt and pepper. Turn off the heat and combine everything. Serve with crumbled cheese and chopped chive.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, zwłaszcza, że przepis jest prosty i szybki, całość nie powinna zająć więcej niż 25-30 minut. Dobry pomysł na zdrowy obiad dla rodziny :D
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

6 komentarzy:

  1. fajny i szybki przepis- takie jak bardzo lubię:) co do konkursu to nie mam dostępu do tego makaronu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mieszkam w Warszawie, więc mam gdzie szukać.

      Usuń
  2. Ostatnio wyczytałam że ręczne wyrabianie ciast w kuchni, siekanie i wysiłek wydłuża życie, więc przestałam marzyć o kitchen aid he he ;-)

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.