niedziela, 27 października 2013

Śliwki duszone w karmelu z korzenną kruszonką i chałwą z serkiem

Oto zmodyfikowany przeze mnie przepis, który pochodzi z warsztatów kulinarnych w Akademii Smaku Siemens :D Niektóre składniki usunąłem, inne zmieniłem, jeszcze inne dodałem :D Zapraszam...




Składniki na 5 porcji:

  • 6-7 świeżych śliwek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 75 ml wiśniówki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 3 goździki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 125 g serka śmietankowego,
  • 100 g chałwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • korzenne herbatniki,
  • mięta do dekoracji.

Suchą patelnię postawić na najmniejszym ogniu i wsypać cukier na środek. Czekać, aż się roztopi, ale nie mieszać niczym. Można lekko kręcić garnkiem. Czekamy, aż cukier osiągnie złoty kolor, jak na zdjęciu:


Garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać wiśniówkę, wstawić ponownie na ogień(tym razem średni) i wrzucić śliwki. Dodać przyprawy i dusić 10-15 minut pod przykryciem, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną, ostudzić.


Chałwę pokruszyć i dodać do serka, dodać sok z cytryny. Masa powinna być w miarę kwaśna, żeby wyrównać słodycz śliwek i korzenny smak herbatników.


Herbatniki pokruszyć widelcem, ale nie za drobno, powinny być wyczuwalne grudki.


Teraz przekładamy śliwki po równo do pucharków, posypujemy kruszonką z herbatników, na wierzch kładziemy sos z serka i chałwy, dekorujemy miętą, podajemy i pałaszujemy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować równie dobrze, jak mi.


Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.