Brzydka, ale pyszna zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Dzisiaj na obiad proponuję Wam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i cukinią. Pyszna, prosta, trochę czasu zajmuje. Piękna może nie jest, ale ma piękny smak :D




Składniki:
  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • 0,5 kg mięs mielonego,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały por(tylko biała część),
  • 1 cukinia
  • 5 plastrów boczku,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 50 ml wody,
  • 1 jajko,
  • żółty ser do posypania,
  • zioła i przyprawy,
  • lubczyk do dekoracji.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry 0,5 cm, gotujemy w osolonym wrzątku przez jakieś 5 minut. Odsączamy na sitku i lekko studzimy.


Marchewkę ścieramy, cukinię kroimy na kawałki podobne do ziemniaków, plastry boczku na pół, cebulę w piórka, pora podobnie.


Mięso podsmażyć na suchej patelni z ostrą papryką, czosnkiem, solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.


Marchewkę również podsmażyć na suchej patelni, lekko zbrązowić. Boczek wytopić, żeby podczas pieczenia zapiekanka nie była za tłusta. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę z porem. Wymieszać wszystko ze sobą oprócz boczku.
Śmietanę wymieszać z wodą i jajkiem, dodać ulubione zioła.
Ser zetrzeć na tarce.


Teraz zaczynamy składać całość, na dno formy wylewamy łyżkę śmietany i układamy ziemniaki, posypujemy pieprzem, odrobiną sera i układamy cukinię, znowu odrobina pieprzu, i na to mięso z warzywami. Polewamy całość śmietaną i układamy warstwy od nowa, do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki i ser, całość polewamy resztą śmietany i układamy na wierzchu podsmażony boczek.




W moim starym piekarniku całość piekła się godzinę w temperaturze 180*C, ale ziemniaki już podgotowane szybko się pieką. Wystarczy 45 minut, ser powinien się zrumienić. Należy uważać też, żeby boczek się nie spalił, dekorujemy lubczykiem i podajemy ;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :)

Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)

Komentarze