Schab z sosem śliwkowym i jabłkami w panierce /Stir-fry pork loin with plums sauce and crusty apples

Dzisiaj zapraszam Was na schab. Jednak nie taki zwyczajny. Postanowiłem zabawić się trochę i tradycyjne smaki kojarzone zazwyczaj z tym mięsem połączyć w nieco innej osłonie. Zamiast tradycyjnych panierowanych kotletów - schab krótko osmażany i jabłka w panierce. Do tego wyrazisty i bardzo aromatyczny sos śliwkowy z dodatkiem kilku wędzonych śliwek, ale nie byle jakich! Zapraszam ;)

Suska sechlońska, bo o tych samorodkach smaku mowa, to nasze dobro narodowe, bez którego nie wyobrażam sobie prawdziwego bigosu czy schabu nadziewanego śliwkami. Jeżeli przechodząc obok straganu czujesz jej aromat to wiedz, że coś się dzieje i kup trochę, dwie trzy sztuki potrafią odmienić smak każdej potrawy.
ps Sos wyszedł petarda!



Składniki:
  • schab(1 kotlet na osobę),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szkl kaszy jęczmiennej,
  • 2 jabłka(twarde, słodkie),
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
Sos śliwkowy:
  • 5-6 śliwek,
  • 2-3 śliwki wędzone łąckie śliwki,
  • 1 szkl posiekanej czerwonej kapusty,
  • 1 łyżka masła,
Schab kroimy w cienkie paski, dodajemy do niego posiekany czosnek, sól, pieprz i trochę oleju. Możecie też użyć oleju smakowego. Zostawiamy na 30 minut żeby wszystko się ładnie zamarynowało.

W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego kapustę, smażymy kilka minut, aż się lekko skarmelizuje a następnie dodajemy śliwki, z których usuwany pestki oraz kroimy je na większe części. Wędzone śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do rondelka. Całość zalewamy niewielką ilością wody(około 0,5 szklanki) i dusimy, aż śliwki się rozpadną, a kapusta zmięknie. Blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sito, aby nie zostało drobinek kapusty.

Kaszę gotujemy tak, aby się rozkleiła, a następnie wylewamy na płaskie naczynie, wyrównujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy ją w kostkę i podsmażamy krótko na oleju lub maśle.

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Obtaczamy je jak kotlety, mąka, jajko, bułka tarta. Następnie smażymy na oleju na złoty kolor.

Schab wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i smażymy 1-2 minuty, tak by nie wysechł i był soczysty.

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje równie mocno jak mnie.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze