niedziela, 2 kwietnia 2017

Lody jabłkowo imbirowe /Apple ginger ice cream

No kochani... takiego weekendu na początku kwietnia to się nie spodziewałem. Dla mnie jako osoby zimnolubnej jest to trochę zbyt szybkie ocieplenie, ale mam nadzieję, wszystkim którzy lubią takie temperatury weekend się udał(toż to prawie jak na majówce). Na ochłodę zapraszam Was dzisiaj na lody jabłkowe z delikatnym aromatem imbiru.
Do tego przepisu wykorzystałem wódkę imbirową, ale równie dobrze sprawdzi się herbata imbirowa lub napar ze świeżego korzenia(kawałek wielkości 1 cm należy zaparzyć w połowie szklanki, a następnie ostudzić).
W tym przepisie idealnie sprawdzą się jabłka odmiany Jonatan ze względu na swoją naturalną i łagodną słodycz.


Składniki na 6-7 lodów:
/Ingredients for 6-7 portions:

  • 1 jabłko Jonatan, /1 apple,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, /0,5 tsp of ground cinnamon,
  • 1,5 szkl mleka, /1,5 cup of milk,
  • 240 g cukru, /240 g of sugar,
  • 5 żółtek, /5 eggs yolks,
  • 1 szkl śmietanki, /1 cup of heavy cream,
  • 4-6 łyżek wódki imbirowej, /4-6 tbsp of ginger vodka*
  • 1 szkl - 250 ml, / cup is 250 ml


Jabłko obieramy i usuwamy z niego gniazdo nasienne(chyba mam deja vu czy coś). Kroimy w drobną kostkę i dusimy z odrobiną wody, aż rozpadną się całkowicie(albo przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę).
/Peel and remove the seeds from apple. Cut into small cubes and simmer them with 1-2 tbsp of water until they fall apart. You can also use blender and mix apples into smooth puree.

Mleko podgrzewamy z cukrem na średnim ogniu, a następnie stopniowo przelewamy je do żółtek, które musimy cały czas mieszać, chyba że chcecie, aby wyszła słodka jajecznica. W sumie to muszę kiedyś takiej spróbować :D Całość przelewamy ponownie do garnka i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
/Heat the milk with sugar, when the sugar dissolve, pour mixture into the yolks, but be carefuly, pour slowly and stir all the time. When they are well combine pour back into the pot and keep on low heat until mixture starts to thicknes.

Do mleka z żółtkami dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy wódkę, dokładnie mieszamy i wstawiamy wszystko do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy masę, żeby zamarzała równomiernie. Możemy też użyć maszyny do lodów. Na koniec przelewamy do foremek na lody i mrozimy kilka godzin.
/Add apple puree and boil few more minutes. Add ginger vodka(you can replace it with ginger tea or other stuff). Pour mixture into ice cream molds or one big mold(you need to stir mixture every once in a while).

Mam nadzieję, że przepis Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.