wtorek, 11 kwietnia 2017

Biała kiełbasa z jabłkami i szpinakiem /White sausage with apples and spinach

Jak Wielkanoc to biała kiełbasa, jak kiełbasa to żur... ale czy na pewno? Przepis idealny zarówno w okresie świątecznym jak i w zwyczajne dni.

Najlepiej sprawdzą się tutaj cienkie surowe kiełbaski(są bardziej soczyste po usmażeniu). Po połączeniu ze słodko kwaśnymi jabłkami odmiany Cortland i młodym szpinakiem zaskoczycie nie tylko siebie ale również swoich gości. To co, kto zaryzykuje i przygotuje je na święta? ;)



Składniki na 4-5 porcji:
/Ingredients for 4-5 servings:

  • 500 g jabłek Cortland, /500 g of Cortland apples,
  • 1 kg białej kiełbasy, /500 g of white raw sausage,
  • 0,5 szkl wytrawnego cydru, /0,5 cup of ry cider,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego, /2-3 tbsp of apple vinegar,
  • 150 g młodego szpinaku, /150 g of baby spinach,
  • świeży tymianek, /fresh thyme,
  • 2 ząbki czosnku, /2 cloves of garlic,
  • oliwa, /olive oil,
  • sól, pieprz, /salt and pepper
  • 1 szkl- 250 ml, /1 cup is 250 ml


Czosnek kroimy w cienkie plasterki i razem z tymiankiem podgrzewamy na oliwie przez 2-3 minuty. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy je w sporą kostkę, którą dodajemy do czosnku. Smażymy kilka kolejnych minut i dodajemy do nich kiełbasę. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż kiełbasa się ładnie przyrumieni.
/Finely chop garlic and add into the pan with thyme. Heat with 2 tbsp of olive for 2-3 minutes until the taste fills the oil. Minewil remove the core of the apple seed. Grate apples in large cubes and add to the garlic and thyme. Fry a few minutes and add sausage (cut into less pennies). Fry until the sausage is brown and delicious. :)

Gdy kiełbasa się zarumieni dolewamy cydr i ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy, aż płyn nieco odparuje i stworzy aromatyczny sos.
/When the sausage is browned add cider and apple vinegar, season with salt and pepper. Simmer 5-7 minutes or until the sauce is reduced.

Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy umyty i lekko przesiekany szpinak. Ciepło składników go podgrzeje.
/Just before serving add washed and slightly chopped spinach. Enjoy ;)

Mam nadzieję, że przepis się spodobał i postanowicie go przetestować.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.