piątek, 21 kwietnia 2017

Bataty nadziewane kozim serem, jabłkiem i boczkiem /Sweet potatoes stuffed with goat cheese, apples and bacon

Od dość dawna jest to jedna z moich ulubionych potraw. A zachodu przy niej też niedużo. W końcu co to za filozofia upiec ziemniaki, podsmażyć boczek i połączyć z serek kozim? Banał prawda? Zapraszam Was dzisiaj zatem na proste, ale jakże pyszne bataty(zwane też patatami) nadziewane kozim serem, jabłkiem oraz boczkiem.


Do tego przepisu polecam odmiany Gala lub Szampion, są słodkie i idealnie pasują do wyrazistego koziego sera. Świetnie też łączą się z moim ukochanym boczkiem. ;)


Składniki na 4 porcje:
/Ingredients for 4 servings:

  • 1 jabłko Gala lub Szampion, /1 Gala or Champion apple,
  • 2 duże bataty, /2 big sweet potatoes,
  • 2 plastry wędzonego boczku, /2 slices of smoked bacon,
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano, /1 tbsp of fresh chopped oregano,
  • 60 g kremowego koziego sera, /60 g of goat creame cheese,
  • szczypiorek, /chive,
  • gałka muszkatołowa, /nutmeg,
  • szczypta cynamonu, /pinch of cinnamon,
  • sól i pieprz, /salt and pepper,
  • skórka z cytryny, /lemon zest,
Umyte bataty nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i skrapiamy odrobiną oliwy, zawijamy w folię aluminiową(o matko, tak wiem, folia taka zła dla zdrowia, jakim ja cudem przeżyłem 25 lat używając jej... :P ) i pieczemy do miękkości w temperaturze 180*C. Zwykle zajmuje to do 50 minut.
/Wash potatoes and use fork to make some holes on the skin. Drizzle with some olive oil, wrap in the baking foil and bake for 45-50 minutes in 180 * C (or until soft).


Boczek kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną, żeby dało się go wyczuć. Podsmażany na patelni, aż zrobi się chrupiący. Przekładamy go na papierowy ręcznik. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojone w podobnej wielkości kostkę nieobrane jabłka, doprawiamy je gałką muszkatołową i oregano. Gdy jabłka się zrumienią dodajemy do nich chrupiący boczek.
/Dice the bacon and add into the dry pan. Fry until the bacon starts to be crispy. Take out the bacon and in the same pan carmelize apples chopped into cubes(with skin on). Season with nutmeg and oregano. When the apples are brown add crispy bacon.

Lekko ostudzone bataty przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ przekładając go do miski. Rozgniatamy go razem z kozim serem, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodajemy też posiekany szczypiorek. Przekładamy na wydrążone ziemniaki, na wierzchu układamy skarmelizowane jabłka z boczkiem.
/Warm but not hot potatoes slice into the half. Use te spoon to take out the soft inside. Combine with the goat cheese, season with salt, pepper, cinnamon, nutmeg and watever you want. Use the potatoe skin as the dishes and stuff them with this filling. Put on top apple and bacon. Chop some chive and sprinkle on top. Enjoy :D

Mam nadzieję, że potrawa Wam zasmakuje. Jest prosta, nie wymaga dużego wysiłku no i jest pyszna.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

1 komentarz:

  1. Przyznam że dość ciekawy ten przepis na bataty, muszę go koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.