Zupa kurkowa z chorizo /Chanterelle soup with chorizo

Co prawda sezon grzybowy minął(albo jest przed nami), ale przezorny zawsze ubezpieczony i kto zamroził ten ma! :D Zapraszam na zupę z charakterem; kurkami i chorizo. Ta zupa przygotowywana jest w dość podobny sposób, w jaki przygotowuje się risotto, z tym, że nie chcemy tracić płynu, a jedynie ugotować w nim ryż. No to zaczynamy. Zapraszam!

Składniki:
  • 2 litry wywaru warzywnego(ew. drobiowego),
  • 300 g chorizo dobrej jakości,
  • 500 g świeżych kurek(poza sezonem mrożonych),
  • 1 mała cebula(lub szalotka),
  • 1 szklanka ryżu,
Wywar wstawiamy, aby już nam zaczął się grzać. w garnku podsmażamy chorizo(w kostkę pokrojone) na niedużym ogniu tak, aby wytopić z niego tłuszcz. Dodajemy cebulę, pokrojoną w kostkę, nie zbyt drobną, ale też nie dawajcie wielkich kawałków. Gdy cebula się ładnie zeszkli dodajemy pokrojone grzyby, podobnie jak wcześniej w kostkę(dużą) lub nawet w większe części.

Lekko podsmażamy grzyby i zalewamy wszystko ciepłym wywarem, gotujemy przez około 30-40 minut na wolnym ogniu, dodajemy ryż(warto go wcześniej przepłukać) i gotujemy jeszcze 15-20 minut, żeby ziarenka się dokładnie ugotowały.

Gdy ryż już jest miękki zupa jest gotowa. Możemy podać ją z posiekaną natką albo chipsami zrobionymi z chorizo. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze