PRL-owski blok czekoladowy z bakaliami /Chocolate delicacies block


Prosty, smaczny, przywodzący w mojej rodzinie wiele wspomnień. Zapraszam na blok czekoladowy z bakaliami, który robi się kilka minut. Ponieważ dzisiaj jest dużo większy wybór wszystkiego niż kiedyś, to czemu nie zaszaleć i nie dodać do niego bakalii? Zdjęcie wykonane na talerzyku do deserów starszym ode mnie ;)


Składniki:
  • 500 g mleka w proszku,
  • 6 łyżek kakao,
  • 250 g (kostka) margaryny,
  • 2 szkl. cukru,
  • 0,5 szkl. wody,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 150 g bakalii,
  • 180 g herbatników,

Margarynę musimy roztopić z cukrem i wodą, studzimy i mieszamy dokładnie z przesianym mlekiem w proszku i kakao. Dodajemy posiekane bakalie(ale nie za drobno), wiórki kokosowe i połamane na ćwiartki herbatniki (w czasie mieszania jeszcze się pokruszą i będą idealnej wielkości). Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy całość do foremki. Na początku masa będzie dość rzadka, ale gdy tłuszcz się ostudzi i zestali będzie superancka ;) Na wierzchu możemy ułożyć dodatkowe biszkopty, wciskając je w masę. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc.





Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim łasuchom :D
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. też taki blok robię :) tylko bez bakali :) poraz zrobić z ich dodatkiem :) Twój wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie dodaj bakalie, w moim magicznym zeszycie też jest bez bakalii. Ale po tylu zwykłych próbach postanowiłem zaryzykować no i się opłaciło :D Pozdrawiam serdecznie i gorąco ;)

      Usuń
  2. Pychotka:-) Uwielbiam najlepszy słodycz pod słońcem. Pozdrawiam www.czytanko.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.