środa, 18 lutego 2015

Kurczak duszony w winie /Chicken braised in wine, "coq au vin"

Coq au vin to dosłownie kogut w winie, ale z braku laku można zastąpić go kurczakiem. Mięso marynowane 24 godziny w winie z warzywami, potem podsmażone i duszone w marynacie... czy to nie brzmi pysznie?

Składniki:
/Ingredients:
  • ok 1,5 kurczaka (udek lub pałek), /1,5 kg of chicken legs,
  • czerwone wytrawne wino, /red dry wine,
  • 1 duża marchewka, /1 big carrot,
  • 1 średni seler, /1 medium celeriac,
  • 1 cebula, /1 onion,
  • 5-8 jagód jałowca, /juniper berry,
  • zioła prowansalskie, /herbes de Provence,
  • laska cynamonu, /cinnamon stick,
  • sól, pieprz. /salt and pepper.

Kurczaka myjemy, osuszamy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Do miski wrzucamy pokrojoną grubo cebulę, marchewkę i selera(obrane), dodajemy pół łyżeczki soli i pieprzu, zioła prowansalskie(warto je wcześniej rozetrzeć w dłoniach, coby aromatu więcej puściły), laskę cynamonu przełamaną na pół i jagody jałowca. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy do warzyw kurczaka i całość zalewamy taką ilością wina, aby kurczak był nim pokryty, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
/Wash, dry and remove extra fat from chicken legs. Peel the onion, carrot and celeriac, cut them in big pieces add herbs, spices and combine, add to chicken and pour the wine. We need enough wine to cover the meat. Leave in cold place for 24 hours.


Po 24 godzinach wyjmujemy mięso i układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy i obsmażamy szybko z każdej strony, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy pozostałą marynatę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10-15 minut i zalewamy nią kurczaka. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy pod przykryciem przez 35-40 minut.
/After 24 hours take out the meat from marinade and quick fry on each side in hot pan(You can use oil or olive). Place the meat into the casserole dish or into the pot that You can put into oven. Pour the marinade into the pan and bring to the boil. Boil for 10-15 minutes and pour to the chicken. Cover the casserole dish and put into the oven preheat to 160*C for 35-40 minutes. Serve with mashed potatoes or puree.

Ja lubię podawać takie potrawy z ziemniakami tłuczonymi lub puree, które bardzo ładnie zbierają sosik.



Mam nadzieję, że moja wersja, bardzo prosta ale pyszna, coq au vin Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

2 komentarze:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.