poniedziałek, 16 lutego 2015

PRL-owski blok czekoladowy z bakaliami /Chocolate delicacies block


Prosty, smaczny, przywodzący w mojej rodzinie wiele wspomnień. Zapraszam na blok czekoladowy z bakaliami, który robi się kilka minut. Ponieważ dzisiaj jest dużo większy wybór wszystkiego niż kiedyś, to czemu nie zaszaleć i nie dodać do niego bakalii? Zdjęcie wykonane na talerzyku do deserów starszym ode mnie ;)



Składniki:
/Ingredients:

  • 500 g mleka w proszku, /500 g of powdered milk,
  • 6 łyżek kakao, /6 tbsp of cocoa,
  • 250 g (kostka) margaryny, /250 g of margarine,
  • 2 szkl cukru, 2 cups of sugar,
  • 0,5 szkl wody, /0,5 cup of water,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 tbsp of grated coconut,
  • 150 g bakalii, /150 g of delicacies(walnuts mix),
  • 180 g herbatników, /180 g of cookies,


Margarynę musimy roztopić z cukrem i wodą, studzimy i mieszamy dokładnie z przesianym mlekiem w proszku i kakao. Dodajemy posiekane bakalie(ale nie za drobno), wiórki kokosowe i połamane na ćwiartki herbatniki (w czasie mieszania jeszcze się pokruszą i będą idealnej wielkości). Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy całość do foremki. Na początku masa będzie dość rzadka, ale gdy tłuszcz się ostudzi i zestali będzie superancka ;) Na wierzchu możemy ułożyć dodatkowe biszkopty, wciskając je w masę. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc.
/Melt the margarine with sugar and water, cool down and add to sieved powdered milk and cocoa, combine precisely. Slightly chop the delicacies, smash the cookies(but not to much, because after mixing with the chocolate they will break more). Add the delicacies and cookies into the chocolate and combine. Place the mixture into the form and cool for couple hours, slice and serve.





Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim łasuchom :D
Kacper T. ;)

4 komentarze:

  1. też taki blok robię :) tylko bez bakali :) poraz zrobić z ich dodatkiem :) Twój wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie dodaj bakalie, w moim magicznym zeszycie też jest bez bakalii. Ale po tylu zwykłych próbach postanowiłem zaryzykować no i się opłaciło :D Pozdrawiam serdecznie i gorąco ;)

      Usuń
  2. Pychotka:-) Uwielbiam najlepszy słodycz pod słońcem. Pozdrawiam www.czytanko.pl

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.