czwartek, 1 stycznia 2015

Super proste przekąski karnawałowe /Super easy carnival snacks

Najedzeni po świętach? Napici po wczorajszym balowaniu? Kaca macie? Przyznajcie się :P Jako że Nowy Rok jest początkiem karnawału postanowiłem wrzucić kilka przepisów na małe przystawki lub jak kto woli finger food. W tym poście będą trzy: szynka nadziewana chrzanem i jajkiem, babeczki na spodzie rukolowym z musem z sera pleśniowego oraz roladki z łososiem i serkiem(hit na każdej imprezie).


Szynka konserwowa nadziewana chrzanem i jajkiem. /Cooked ham rolls with horseradish and eggs filling.


Składniki:
/Ingredients:
  • szynka konserwowa w plastrach, /coocked ham slices,
  • 2 jajka na twardo, /2 hard boiled eggs,
  • 2-3 łyżeczki chrzanu, /2-3 tsp of horseradish(prepared),
  • 3 łyżeczki ciepłego masła, /3 tsp of warm butter,
  • ogórek kiszony, /pickled cucumber,
  • sól, pieprz. /salt and pepper.
Ucieramy masło i dodajemy do niego posiekane drobno jajko i chrzan. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w małe ruloniki, możemy je związać szczypiorkiem lub nadziać na wykałaczkę.
/Beat the butter, add chopped hard boiled eggs and horseradish. Season with salt and pepper. Slice the pickled cucumber, put one slice on slice of ham, put  horseradish mixture on cucumber and fold. Tie with chive or use toothpick.


Babeczki na spodzie rukolowym z musem z sera pleśniowego. /Blue cheese mousse on arugula crust.


Składniki:
/Ingredients:
  • spód rukolowy, /arugula crust,
  • 300 g sera pleśniowego, /300g of blue cheese,
  • 100 g ciepłego masła, /100 g of warm butter,
  • 100 ml śmietanki, /100 g of heavy cream,
  • sól, pieprz, /salt and pepper,
  • żurawina, /cranberries,
  • jabłko. /apple.
Spody przygotowujemy z TEGO PRZEPISU, tylko mniejsze. Studzimy je i zabieramy się za mus. Masło ubijamy, dodajemy pokruszony ser, mieszamy dokładnie i dodajemy ubitą na sztywno śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na ostudzone spody i dekorujemy żurawiną i kawałkiem jabłka.
/Prepare the crusts like in THIS RECIPE and cool them down. Beat the butter, add crumbled cheese and combine. Add beated cream, season with salt and pepper. Fill the crust with mouse, decorate with apple slices and few cranberries.


Naleśnikowe ruloniki z wędzonym łososiem i serkiem. /Pancakes rolls with smoked salmon and creamy cheese.

Składniki:
/Ingredients:
  • 6 nie za dużych naleśników, /6 not to big pancakes,
  • 200 g kremowego serka, /200 g of creamy cheese,
  • 100 g wędzonego łososia, /100 g of smoked salmon,
  • świeży szczypiorek, /fresh chive,
  • sok z cytryny, /lemon juice,
  • sól, pieprz. /salt and pepper.
Serek mieszamy z drobno pokrojonym łososiem i posiekanym szczypiorkiem, dodajemy sól, pieprz trochę soku z cytryny i dokładnie mieszamy, smarujemy grubo naleśniki i zawijamy, najlepiej zostawić je na 1-2 godziny w lodówce, żeby stężały i się łatwiej kroiły na plastry.
/Combine creamy cheese with chopped salmon and chive. Season with salt, pepper and lemon juice. Smear this mixture on pancakes and roll them. Leave in the fridge for at least 2 hours, it will help slice them after.

Wiem, wiem, potrawy nie są zbyt dietetyczne, ale to jest w końcu karnawał, podczas którego pije się nie mało, a wiadomo, że lepiej zjeść coś tłustego pod alkohol niż chudego. Tłuszcz pomaga w rozkładaniu alkoholu, więc rano będzie łatwiej ;)

Pozdrawiam i życzę Wam pysznego roku 2015 i pysznej zabawy w czasie karnawału :D
Kacper T. ;)

3 komentarze:

  1. są i moje ulubione roladki :D ja zamiast naleśnik używam ciasta na tortille i też wychodzi świetnie :D pozdrawiam, propozycje trafione w 10 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladki z tortilli też muszą być super :)

      Usuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.