poniedziałek, 31 marca 2014

Tarta wiosenna na spodzie z rukolą i czosnkiem faszerowana kapustą włoską /Savoy cabbage arugula and garlic tart

Jak tam u Was? Wszystko dobrze? Pogoda dopisuje? U mnie zaczyna się już prawdziwa wiosna, dlatego też zapraszam Was na pyszną i prostą wiosenna tartę, ale nieco zmodyfikowaną, bo sam spód jest podkręcony rukolą i czosnkiem. Do tego pyszny farsz z młodej kapusty włoskiej, cebuli oraz pora, a na wierzchu kolorowe pomidory. Pyszności! ;)



Składniki na ciasto:
/Ingredients for dough:
  • 1 szkl rukoli, /1 cup of arugula,
  • 2 ząbki czosnku, /2 garlic cloves,
  • 2,5 szkl mąki, /2,5 cups of flour,
  • 0,5 łyżeczki soli, /0,5 tsp of salt,
  • 5 czubatych łyżek zimnego masła, /5 heaped tbsp of cold butter,
  • 4-5 łyżek zimnej wody. /4-5 tbsp of cold water.
Czosnek i rukolę rozcieramy na pastę w moździerzu albo blenderze, odrobina soli nam to ułatwi. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy drobno pokrojone masło, zimne, a nawet zmrożone. Dokładnie zagniatamy i dodajemy po łyżce wody, zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy na godzinę, no może dwie do lodówki aby je schłodzić.
/Smash garlic and arugula into the paste(use mortar, blender or just chopp very finelly). Add flour, salt and cold butter.


Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę, ja wyłożyłem 25. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni.

Składniki na farsz:
  • 1 mała główka młodej kapusty, około 0,5 kg,
  • 0,5 cebuli średnich rozmiarów,
  • 0,5 białej części małego pora,
  • 4-5 łyżek serka naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • kolorowe pomidory,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.
Cebulę kroimy w średniej grubości piórka, selera przekrawamy wzdłuż i kroimy podobnie do cebuli. Wrzucamy na patelnie, gdzie masełko się już grzeje i smażymy do zeszklenia. W międzyczasie kroimy kapustę na paski, ale też nie za drobno, najlepiej je pokroić na grubość 0,5 do 1 centymetra.


Do zeszklonej cebuli z porem dodajemy kapustę i podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy do miękkości, a w międzyczasie warzywa się też ładnie przyrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem. W oddzielnej misce łączymy serek z roztrzepanym jajkiem, dodajemy również nieco soli i pieprzu, gałkę muszkatołową i dodajemy do kapusty.


Wszystko wykładamy na jeszcze ciepłe ciasto kruche, wyrównujemy i układamy na całości pomidory, ma być kolorowo, więc kupcie najwięcej kolorów, jak tylko się da.  Plasterki pomidorów powinny być też niezbyt grube, bo im grubsze, tym więcej wody puszczą.


Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut, pomidory nie powinny być totalnie wysuszone, tylko w miarę możliwości soczyste. Najlepiej podawać lekko ciepłą, a nie gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany.



Mam nadzieję, że tarta będzie Wam smakować, bo jest moim zdaniem prosta i pyszna.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.