Korzenny mintaj confi podany na kaszy jęczmiennej z gruszką. /Confi spicy pollock fish with pearl barley.

Na liczne prośby postanowiłem podać Wam przepis na pyszna rybę confi, którą robiliśmy z Józkiem na warsztatach. Ale w nieco innej odsłonie. Zamiast na pieczonym patacie postanowiłem go podać na kaszy jęczmiennej z... gruszką. Jednocześnie przepis bierze udział w konkursie "Odkrywaj mistrzowskie smaki".





Składniki:
/Ingredients:

  • biała ryba, np dorsz lub mintaj, /white meat fish.
  • oliwa z oliwek Monini extra vergine Classico, /olive oil,
  • 0,5 szkl kaszy jęczmiennej, /0,5 cup of barley,
  • 4-5 ząbków czosnku, /4-5 cloves of garlic,
  • 5-6 pomidorków koktajlowych, /cherry tomatoses,
  • 1 papryczka chili, /1 chili pepper,
  • 1 twarda gruszka, /1 hard pear,
  • kora cynamonu, /cinnamon bark,
  • cynamon w proszku, /cinnamon powder,
  • anyż gwiazdkowy. /star anise.
Rybę przyprawiamy pieprzem i cynamonem mielonym. Zostawiamy i zajmujemy się oliwą. Do oliwy(około 1,5 szkl) wrzucamy przełamaną korę cynamonu, anyż, obrane ząbki czosnku, papryczkę i pomidorki. Włączamy średni płomień i dusimy wszystko przez jakieś 10 minut, aż aromaty przejdą do oliwy. Zmniejszamy ogień do minimum i wkładamy delikatnie rybę w przyprawach. Gotujemy w oliwie jakieś 15 minut.
/Season the fish with the pepper and cinnamon powder, set aside. Pour olive oil(about 1,5 cup) into the pan, add cinnamon bark, star anise, peeled garlic cloves, chili pepper and cherry tomatoes. In medium heat simmer for about 10 minutes. Reduce the heat to minimum and add the fish, boil for about 15 minutes.
W tym czasie gotujemy kaszę w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dodajemy do niej pokrojoną drobno gruszkę(ze skórą)  i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy majerankiem lub innym ulubionym ziołem.
/When the fish cooking add washed barley into salted boiled water and boil until the barley is almost cooked. Add diced pear(unpeeled) and boil few minutes, add marjoram or other favourite herb. THe dish is ready ;)

No i tyle, mam nadzieję, że będzie Wam smakować równie jak mnie. Połączenie cynamonu, gruszki i ryby tylko z pozoru wydaje się dziwne, ale jest tak pyszne, że nie dowiecie się, póki nie spróbujecie.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Komentarze

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.