Barszcz ukraiński z jabłkami /Ukrainian borscht with apples


Co dom to inna interpretacja znanej chyba wszystkim, klasycznej zupy zwanej barszczem ukraińskim. U mnie wyjadany do ostatniej łyżki zawsze i w każdej ilości. W mojej wersji pojawia się czerwona fasola i jabłka, moim zdaniem jest najlepsza i najpyszniejsza. Każdy ma inną i nic w tym złego. Zapraszam na miseczkę, no może dwie... dobra zjecie na pewno więcej, mogę się założyć ;)

Składniki na 6-8 porcji:
  • 2-3 duże jabłka Szampion,
  • 250 g buraków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • pół główki kapusty włoskiej,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 pomidory,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli,
  • 125 ml kwaśnej śmietany,
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego,
  • cukier,
  • olej,
  • świeży koperek,

Obrane buraki, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew i cebulę podsmażamy kilka minut na oleju, aż się lekko zarumienią. Dodajemy buraki, liście laurowe, pieprz ziarnisty i dusimy 10 minut.

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i parzymy 30 sekund we wrzątku, następnie obieramy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy je do warzyw(można użyć koncentratu).

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z ziemniakami. Kapustkę i koperek siekamy.

Do warzyw z pomidorami dodajemy fasolę, wlewamy wywar warzywny, ziemniaki oraz jabłka. Gotujemy 10- 15 minut i dodajemy cienko poszatkowaną kapustę. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.

Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie Wam do gustu. Koniecznie pochwalcie się w komentarzach, jak wyglądają wasze barszcze ukraińskie i co jest Waszym tajemnym składnikiem.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze