Jabłka w cieście rozmarynowym /Apples in rosemary batter

 Karnawał trwa, co oznacza, że można sobie pozwolić na nieco więcej słodyczy niż zazwyczaj. Dzisiaj zaproponuję Wam jabłka w lekkim ale za to aromatycznym cieście z rozmarynem. Wykonanie zajmie kilkanaście minut, a satysfakcja po wgryzieniu się w te pyszne krążki jest wręcz nieprzyzwoita. Zapraszam ;)


Soczyste i zwarte jabłka Gala idealnie się sprawdzą do tego przepisu. Nie rozgotują się i co najgorsze nie rozpadną się podczas smażenia.

Składniki na 5 porcji:
  • 2 jabłka Gala,
  • 100 g mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki posiekanego rozmarynu,
  • 20 ml oleju do ciasta,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia, 
Jajko łączymy z mlekiem i olejem dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dodajemy posiekany rozmaryn.

Umyte i obrane jabłka kroimy w plastry grubości 5 mm i wycinamy z nich gniazda nasienne. Zanurzamy jabłka w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po wyjęciu z oleju lekko je odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego, posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.

Mam nadzieję, że zasmakują Wam zaproponowane dzisiaj jabłka. Koniecznie zostawcie komentarz czy wyszły i czy są pyszne.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

ps
Nowe logo na blogu mam, co sądzicie? :D

Komentarze