czwartek, 31 sierpnia 2017

Wątróbka w korzennej panierce z sosem truskawkowym /Turkey liver with gingerbread crust and strawberry sauce

Kolejny dzień eksperymentów i drugi udany(moim zdaniem) przepis. Tym razem na warsztat trafiła moja ulubiona wątróbka z indyka i pierniczki, z których zrobiłem panierkę. Zobaczcie jakie cuda wyszły :) Ten przepis również bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika!

Na początku miałem pewne obawy co do panierki, czy w ogóle będzie się trzymać. Jak jednak widzicie jest ona całkiem zwarta. Co ważne smażyłem wątróbkę na średnim ogniu. Przez zawartość cukru w panierce należy uważać, aby jej nie spalić. Dlatego też ja polecam Wam ją tylko obsmażyć a pieczenie dokończyć w piekarniku. 5 minut w 180*C wystarczy w zupełności, w środku powinna być wciąż lekko różowa.

Czemu sos truskawkowy z imbirem i chili? Bo idealnie pasuje do mocnego smaku wątróbki oraz idealnie przełamuje słodką panierkę z pierników.

Składniki:
/Ingredients:

  • 500 g wątróbki, /500 of liver,
  • 120 g Serc Toruńskich lukrowanych, /120 g of gingerbreads,
  • 1 jajko, /1 egg,
  • mąka, /flour,
  • olej, /oil,
Sos:
/Sauce:
  • 250 g truskawek, 250 g of strawberries,
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru, /1 tsp of fresh ginger(grated),
  • chili, /chili pepper,

Zaczynamy od sosu. Do rondelka wrzucamy umyte truskawki(mogą być mrożone, wtedy dodajcie nieco cukru, bo bywają kwaśne), imbir i trochę chili, nie za dużo, chodzi o lekką ostrość. Stawiamy wszystko na małym ogniu i dusimy, aż owoce się rozpadną a masa zgęstnieje prawie do konsystencji dżemu. Przelewamy do pojemnika i studzimy. Mała wskazówka, od razu po przelaniu wlejcie wody do rondelka i gotujcie, aż wszystkie pozostałości rozpuszczą się, ułatwi to znacznie późniejsze mycie ;)
/Place the strawberries, ginger and chili pepper into the saucepan. If you're using frozen add some sugar. Simmer on low heat until the fruits fall apart. It should have jam consistency.

Wątróbkę myjemy i usuwamy(o ile są) wszelkie żyłki i inne niesmaczne rzeczy. Każdy kawałek oprószamy mąką, zanurzamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w drobno pokruszonych pierniczkach. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, tak aby się tylko zrumieniły, a następnie układamy na blaszce i pieczemy 5 minut w 180*C aby doszły w środku. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem. Ja osobiście wolę sos na zimno, ale możecie trzymać go w ciepłym miejscu do czasu przygotowania wątróbki.
/Wash liver and remove all veinsand. Sprinkle flour on them, then into beated egg and coat with crushed gingerbreads. Fry on medium heat until golden brown. Check inside, if they not redy place them into the oven heated to 180*C for 5 minutes.

Mam nadzieję, że zaryzykujecie i wypróbujecie takiego niecodziennego połączenia smaków, warto.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

3 komentarze:

  1. Wątróbka i korzenne przyprawy to rzecz mi znana, ale sos truskawkowy? Jestem bardzo ciekawa tego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Abstrakcyjne połączenie wątróbki z piernikami i truskawkami w pierwszym momencie nakazuje myśleć: nie, to nie może się udać. ale przecież truskawki stanowią świetną bazę do sosów do dań grillowych, więc czemu nie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcie nie wyszło może atrakcyjne i nie woła "zjedz mnie!", Ale to połączenie coś w sobie ma, że chce się do niego wrócić.

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.