piątek, 26 maja 2017

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem /Spinach layer casserole

Banalna i pyszna, czyli taka jaka powinna być... zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem. Nie będę się zbytnio rozpisywać, zapraszam do gotowania :D
P.S. Warto docenić to mega zdjęcie robione na balkonie ;)


Składniki:
/Ingredients:
500 g szpinaku, /500 g of spinach,
1 szalotka, /1 shallot,
2 ząbki czosnku, /2 cloves of garlick,
1 łyżka oliwy, /1 tbsp of olive oil,
*2 łyżki groszku konserwowego, / 2 tbsp of canned peas,
żółty ser do posypania, /cheese to sprinkle,

na naleśniki:
/for crepes:
1 szklanka wody, /1 cup of water,
1 szklanka mleka, /1 cup of milk,
1 szklanka mąki, /1 cup of flour,

na beszamel:
/béchamel sauce:
1 łyżka masła, /1 tbsp of butter,
1 łyżka mąki, /1 tbsp of flour,
300 ml mleka, /300 ml of milk,
gałka muszkatołowa, /nutmeg,

NALEŚNIKI/crepes:
Do mleka i wody dosypujemy stopniowo mąkę. Mieszamy dokładnie, ale nie za długo. Możemy dolać odrobinę oleju, żeby podczas smażenia ciasto nie przywierało do patelni. Smażymy i studzimy.
/Combine together milk and water, start adding flour step by step. Add some oil at the end, it will protect from sticking to the pan. Fry normal-size crepes and cool down.

FARSZ/filling:

Na łyżce oliwy smażymy posiekany drobno czosnek z szalotką. Dodajemy nieco przesiekany szpinak. Dusimy kilka minut. Ja miałem w lodówce resztki groszku, więc postanowiłem ich użyć. Możemy też dodać trochę śmietany albo jajko, które zwiąże farsz i ułatwi krojenie całości po upieczeniu.
/Finelly chopp the garlic and shallot, add into the pan with some olive oil. Fry for few minutes, if you have you can add some pees, egg or cream. It helps to tie the filling. Season with salt, pepper and nutmeg.

BESZAMEL/béchamel sauce:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, chwilę przesmażamy, uważając, aby mąka się nie przypaliła. Gdy dolewamy mleko i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem(ja wolę, gdy beszamel jest nieco rzadszy, podczas pieczenia jeszcze zgęstnieje).
/Melt the butter, add flour and fry form 3-4 minutes until the raw flour flawour dissapear. Add milk and stir, stir, stir and stir. We don't want any lumps. Keep on the low heat until the sauce starts to thick. Season with salt, pepper and nutmeg.

Dno okrągłej formy smarujemy lekko oliwą, kładziemy na nie naleśnika, na niego beszamel i farsz szpinakowy, znowu naleśnik, beszamel, farsz. Ostatnia warstwa powinna składać się z naleśnika i beszamelu. Całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-45 minut, aż ser się porządnie zarumieni.

/In the bottom of the baking dish brush some olive oil, put 2 crepes, on them filling and béchamel sauce. Repeat until you used all of crepes or the baking dish is full. On top sprinkle greated cheese. Place into the oven heated to 180*C for 40-45 minutes.

Mam nadzieję, że zapiekanka Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.