Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem /Spinach layer casserole

Banalna i pyszna, czyli taka jaka powinna być... zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem. Nie będę się zbytnio rozpisywać, zapraszam do gotowania :D
P.S. Warto docenić to mega zdjęcie robione na balkonie ;)

Składniki:
  • 500 g szpinaku,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • *2 łyżki groszku konserwowego,
  • żółty ser do posypania,
Na naleśniki:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
Na beszamel:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 300 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,

NALEŚNIKIDo mleka i wody dosypujemy stopniowo mąkę. Mieszamy dokładnie, ale nie za długo. Możemy dolać odrobinę oleju, żeby podczas smażenia ciasto nie przywierało do patelni. Smażymy i studzimy.

FARSZNa łyżce oliwy smażymy posiekany drobno czosnek z szalotką. Dodajemy nieco przesiekany szpinak. Dusimy kilka minut. Ja miałem w lodówce resztki groszku, więc postanowiłem ich użyć. Możemy też dodać trochę śmietany albo jajko, które zwiąże farsz i ułatwi krojenie całości po upieczeniu.

BESZAMELNa patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, chwilę przesmażamy, uważając, aby mąka się nie przypaliła. Gdy dolewamy mleko i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem(ja wolę, gdy beszamel jest nieco rzadszy, podczas pieczenia jeszcze zgęstnieje).

Dno okrągłej formy smarujemy lekko oliwą, kładziemy na nie naleśnika, na niego beszamel i farsz szpinakowy, znowu naleśnik, beszamel, farsz. Ostatnia warstwa powinna składać się z naleśnika i beszamelu. Całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-45 minut, aż ser się porządnie zarumieni.

Mam nadzieję, że zapiekanka Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze