Udka kurczaka zapiekane pod ryżem /Chicken legs baked in rice

Kurczak, kto go nie lubi? Dzisiejsza propozycja będzie nieco inna od typowego dla wszystkich wyobrażenia pieczonego kurczaka. Oto udka kurczaka, które zapiekane są pod ryżem, nie byle jakim, bo pod dzikim i długoziarnistym. Ten pierwszy nadaje jakby słomiastego aromatu, ale nie bójcie się, bardzo delikatnego. A wiecie co jest najlepsze w tej potrawie? Że cały sok, jaki podczas pieczenie wycieka z mięsa jest od razu łapany i absorbowany przez ryż. Zatem bez zbędnego pitu pitu, zabieramy się za gotowanie ;)
Ps Pamiętajcie o konkursie Zostań szefem kuchni, zostało kilka dni do zamknięcia zgłoszeń :D


Składniki na 4 porcje:
  • 4 udka kurczaka,
  • 2 torebki ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Bens's,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • sól, pieprz.
Marynata do kurczaka:
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki skórki z limonki,
  • sok z limonki,
  • trochę ostrej papryczki,
  • sól, pieprz.

Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Ja tym razem postawiłem na smaki orientalne oraz wędzoną słodką paprykę. Zadziwiająco dobre połączenie. Wszystkie składniki łączymy i obtaczamy w nich kurczaka. Najlepiej zostawić go w tej mieszance na noc.

Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietankę, sól, pieprz(można też dodać trochę gałki muszkatołowej) i dosypujemy do nich ugotowany ryż(można go ugotować lekko al'dente).

Kurczaka wyjmujemy na foremki(może być jedna duża) i zalewamy masą ryżową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez 50-60 minut. Ryż powinien się przyrumienić, a kurczak po nakłuci puszczać przezroczysty sok.

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje, potrawa jest pyszna i warta wypróbowania.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Świetny pomysł,już robiłam kiedyś takie podobne danie
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis. Muszę wypróbować to w swoim domu na własnej rodzinie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaka robiłam na milion sposobów, ale ten jest najlepszy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.