sobota, 9 maja 2015

Tort Sachera z małym twistem /Sachertorte with twist

Długo się przymierzałem do zrobienia tego deseru, ale w końcu się udało. Jest to oczywiście moja wersja tortu, więc zbieżność z tradycyjnym jest nie duża :D Delikatna polewa czekoladowa, puszysty biszkopt, kwaśny dżem śliwkowy, aromatyczna śliwowica i odświeżająca skórka z pomarańczy. No aż mnie ślinka pociekła przy pisaniu. Zapraszam ;)

PS Przepraszam za zdjęcia, wyszły dziwne :D


PS 2 Ale polewa jest pyszna ;)



Składniki:
/Ingredients:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70%, /200 g of dark chocolate 70%,
  • 200 g miękkiego masła, /200 g of soft butter,
  • 200 g cukru, /200 g of sugar,
  • 8 żółtek, /8 egg yolks,
  • 8 białek, /8 egg white,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, /1 sachet of vanilla sugar,
  • 230 g mąki, /230 g of flour,
  • szczypta soli, /pinch of salt,

  • 5-6 łyżek dżemu śliwkowego, /5-6 tbsp of plum jam,
  • 40 ml śliwowicy, /40 ml of Slivovitsa,

  • 200 g gorzkiej czekolady 70%, /200 g of dark chocolate 70%,
  • 250 ml wody, /250 ml of hot water,
  • 150 g cukru, /150 g of sugar,

Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie ją nieco studzimy. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy przestudzoną, ale ciągle płynną czekoladę, dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka, znowu dokładnie mieszamy. Białka ubite z cukrem wanilinowym i przesianą mąkę łączymy delikatnie z masą czekoladową i przelewamy całość do natłuszczonej tortownicy, albo innej formy, ale chyba lepiej żeby tort był okrągły :D Po upieczeniu studzimy biszkopt całkowicie i przekrawamy go na dwa płaskie kręgi.

/Melt the chocolate and cool off, but not too much, because the chocolate must be runny. In the same time mix the butter with sugar until soft and fluffy. Add cooled chocolate, and yolks. Beat the egg whites with vanilla sugar and add with sieved flour into the chocolate mixture. Pour into the buttered baking mold and bake for 80 minutes in 160-170*C. Take of, cool completely and cut cake horizontally in half.



Dżem lekko podgrzewamy, żeby był bardziej rzadki i łatwiej się go smarowało, mieszamy go ze śliwowicą i smarujemy nim dolny blat, wcześniej możemy go skropić odrobiną samego alkoholu, zwłaszcza na brzegach. Składamy oba biszkopty, lekko dociskamy i wstawiamy ciasto do lodówki na jakieś 30 minut, aby się związało i było zimne. Czekoladę na polewę wrzucamy pokruszoną do garnka z ciepłą wodą i cukrem, podgrzewamy przez 10 minut na małym ogniu cały czas mieszając i uważając, żeby się nic nie przypaliło. Studzimy i polewamy schłodzone ciasto. Możemy to zrobić na dwa podejścia, po polaniu pierwszej warstwy wstawiamy je do lodówki na 10-15 minut i znowu polewamy, oczywiście polewa stoi na stole, a nie w lodówce przez ten czas ;)
/Combine jam with Slivovitza and spread on top of bottom sponge cake and put with second sponge together again. Press gently and put cake into the fridge for 30 minutes. Break the chocolate and add into the pot with hot water, add sugar and cook for 10 minutes over the very low heat(do not stop to stirring). Cool down this mixture and pour on top of cold cake. Decorate with orange zest.



Mam nadzieję, że Wam zasmakuje, bo mówiąc kolokwialnie ja się tym ciastem zażeram :D
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

4 komentarze:

  1. Czekolada i śliwka to naprawdę niesamowite połączenie, myślę że jedno z wielu moich ulubionych :)

    Tort wygląda bardzo apetycznie, wystawnie. :) Szkoda, że nie mam takiego talentu do pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie mam talentu do pieczenia :P Robię tylko przepisy proste :D

      Usuń
  2. Też mi ślinka cieknie przy czytaniu :) Pyszny tort :)

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.