Pstrąg rzeczny na placuszkach z dyni i jajkiem w koszulce /River trout with the pumpkin patties and poached egg

Taki oto sobie wyczarowałem ostatnio obiad. Chrupiące placuszki, na nich delikatna ryba, a to wszystko skąpane w aksamitnym sosie z żółtka, który rozlewa się po wszystkim. Idealna potrawa a te jesienne dni. Zgłodnieliście? Bardzo dobrze :D



Placuszki z dyni:
/Pumpkin patties:

  • 1 mała dynia, /1 small pumpkin,
  • 1 mała cebulka, /1 small onion,
  • 1 jajko, /1 egg,
  • 3 łyżki mąki, /3 tbsp of flour,
  • słodka papryka, /sweet pepper powder,
  • sól, pieprz. /salt and pepper.

Marynata do ryby:
/River trout marinade:

  • kilka kropel oliwy, /a few drops of olive oil,
  • ostra papryka, /hot chili powder,
  • świeży koperek, /fresh dill,
  • pieprz, sól. /salt and pepper.

Jajko w koszulce:
/Poached egg:

  • jajka, /eggs,
  • 3-4 łyżki octu, /3-4 tbsp of vinegar,
  • 500 ml wody, /500 ml of water,
  • sól. /salt.
Filety pstrąga oczyszczamy z ewentualnych łusek i skrapiamy przyprawami i oliwą, dodajemy koperek z łodyżkami i zostawiamy na około 30 minut w lodówce.
/Remove the husks from the trout fillets and pour on it earlier mixed spices with olive oil. Leave in the fridge for 30 minutes.


Dynię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do niej posiekaną cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy. Smażymy nie za dużo kotleciki. Przekładamy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
/Peel the pumpkin and grate on a small mesh, add egg, flour, finely chopped onion and spices. Fry and put on paper towel to drain extra oil. Keep in warm place.


Rybę wyjmujemy u smażymy na rozgrzanym oleju skórą do dołu. Czas smażenia ryby powinien wynosić 90% od strony skóry i 10 % od strony mięsa. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar tłuszczu.
/Fry the fish on skin side down. The 90% of frying time should be on skin side down. After frying leave the fish on paper towel to drain extra oil.

W tym samym czasie zagotowujemy wodę z solą i octem. Mocno w niej mieszamy, żeby zrobił się wir i wpuszczamy delikatnie do leja jajko, najlepiej wybić je wcześniej do kubka. Ogólnie jajko gotuje się 4 minuty, wtedy jest cudownie płynne i aksamitne żółtko. Wyjmujemy i od razu podajemy. Inni proponują je zanurzyć w wodzie z lodem, żeby zahamować dalsze gotowanie, ale wtedy będzie zimne, więc zupełnie bez sensu.
/At the same time boil water with salt and vinegar. Make good whisk and do a whirl, gently let in the egg into the hopper, you can crack the egg into the cup before. Cook the egg for 4 minutes. Take out and serve immediately. Others propose to immerse them in ice water to stop cooking, but then it will be cold, so...


Mam nadzieję, że rybka Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Na pytanie pojawiające się na samym początku odpowiem twierdząco – zgłodniałem. Zgłodniałem patrząc na samo zdjęcie a co dopiero gdy zacząłem czytać jak pstrąga przygotować - Dzięki za wszystko i za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Wcale nie jest drogi, więc nic tylko serwować sobie co jakiś czas takie obiady

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.