środa, 19 listopada 2014

Tradycyjny Crème brûlée /Crème brûlée base recipe

17.11
Powiem Wa szczerze, że do zrobienia tego przepisu zabierałem się jakieś dwa tygodnie, a to czasu nie było, a to trzeba było ścianę zamurować, bo się zawaliła, a to śmietanka się skończyła, a to jajka "wyszły". Ale koniec, robimy i bez pierdu pierdu :D
19.11
No i znowu się nie udało zrobić przepisu. Ale teraz siadam i piszę, nie ma bata...








PS Zapomniałbym... Serdecznie dziękuję firmie Appetita za taki cudowny prezent, jaki mi niedawno sprawili. Tyle inspiracji, tyle przypraw i ziół :D Teraz w okresie świątecznym przydadzą się na pewno, buziaki dla Was ;)







Składniki na 3 porcje:
/Ingredients per 3 servings:


  • 250 ml śmietanki 30%, /250 ml of heavy cream (30% of fat),
  • 1 opakowanie(16g) cukru wanilinowego, /16 g of vanilla sugar or extract,
  • 2 żółtka, /2 egg yolks,
  • 0,5 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy, /0,5 tsp of oragne zest,
  • cukier(może być trzczcinowy). /sugar.

Śmietankę zagotowujemy z cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Studzimy i gdy śmietanka jest już letnia dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy i rozlewamy do foremek, najlepiej przez sitko, żeby pozbyć się grudek i kawałków skórki cytryny.
/Bring the cream, orange zest and vanilla sugar to the boil, cool down and combine with yolks. Pour into the molds(use the sieve to sift the zest).

Foremki wstawiamy do jakiegoś naczynia nadajcego się do pieczenia, pod nie najlepiej położyć papierowe ręczniki lub ściereczkę, zalewamy wodą do 2/3 wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika na 150*C i pieczemy przez godzinę(możemy też wstawić na 200*C zajmie to wtedy 20 minut, ale lepiej piec w niższej temperaturze, deser będzie bardziej delikatny).

/Place the mold into the baking dish, on the bottom put some paper or towel, pour the water to 2/3 height of molds. Bake for 1 hour in 150*C or (20 minutes in 200*C).

Po upieczeniu schładzamy nasz pyszny deser, najlepiej zostawić go na całą noc w lodówce, aby całkowicie stężał. Przed podaniem posypujemy cienką warstwą cukru i przypalamy go palnikiem lub pod grillem, jeżeli taki macie w piekarniku.
/After baking leave the mold in the fridge over the night. Just before serving sprinkle thin layer of sugar on top and burn it.


Przepis jak widać banalnie prosty, kiedyś wydawało mi się, że jest to deser bardzo trudny w przygotowaniu, może to przez to, że zawsze w filmach zamawiano go w ekskluzywnych restauracjach itd. No ale cóż, człowiek uczy się całe życie ;)

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam creme brulee, muszę w końcu zrobić :) Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no, no, brzmi i wygląda - pysznie. Może spróbuję wykonać, ale w sumie - mam dwie lewe do gotowania :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tak prosty deser, że nawet trzy lewe ręce go zrobią :)

      Usuń
  3. Świetnie wygląda ;) Mam nadzieję że po świętach uda mi się zrobić takie cudo według tego przepisu ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.