sobota, 5 lipca 2014

Szybkie mini serniczki z melisą i sosem wiśniowym /Guick no baked cheesecakes with cherry sauce

Ostatnio cicho na tym blogu moim... jakoś nie mam natchnienia. Ale jak prowadzić bloga, to prowadzić, dzisiaj przedstawiam Wam super przepis na mini serniczki bez pieczenia, aromatyzowane świeżą melisą, podane z równie szybkim sosem wiśniowym.
/So.. it was quiet for a while. But today I'm presenting to you easy and quick no bake mini cheesecakes flavored with fresh melissa and served with easy cherry sauce ;)




Składniki na 1 porcję:
/Ingredients(per 1 serving):


  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia, /125 g of creame cheese, like Philadelphia,
  • 30-50 g cukru pudru, /30-50 g of icing sugar,
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, /0,5 tsp of vanilla extract,
  • świeże liście melisy, /fresh melissa leaves,
  • kilka wiśni(wydrylowanych), /several cherries,
  • 4-5 słonych krakersów, /4-5 salty crackers,
  • 1 łyżka miękkiego masła, /1 tbsp of soft butter,
  • cynamon, sól. /salt, pepper.
Kruszymy krakersy i dodajemy do nich ciepłe masło z cynamonem, mieszamy razem dokładnie i wykładamy nimi natłuszczoną lub wyłożoną papierem foremkę.
/Crush the crackers and combine with soft butter, add some cinnamon, put this into a mold, press well. The mold should be buttered or lined with baking paper.



W misce ubijamy serek z cukrem pudrem, łyżeczką ekstraktu waniliowego oraz z posiekanymi liśćmi świeżej melisy, możemy ją zastąpić miętą, wylewamy masę na krakersy i wkładamy całość do zamrażalnika na ok 30 minut.
/In the bowl whip the cream cheese with icing sugar, vanilla extract and some chopped melissa leaves (you can use mint leaves if you want). Pour this mixture on top of crushed crackers and place into the freezer for 30 minutes.



W tym czasie bierzemy świeże lub mrożone wiśnie(wydrylowane) i miksujemy je na gładką masę z kilkoma listkami melisy, dodajemy odrobinkę soli. Odstawiamy do lodówki, sos powinien być chłodny. Ja użyłem mrożonych owoców, aby łatwiej było je zmiksować wrzućcie je na 40 sekund do mikrofalówki ;)
/For sauce take some cherries(pitted) and blend them with melissa leaves, add sprinkle of salt and leave in the fridge.

Wyjmujemy deser z foremki, ale delikatnie, ponieważ serniczki nie mają żadnej żelatyny, ani żadnego innego stabilizatora, są bardzo kremowe. Jeżeli zostawicie je dłużej, to będą bardziej twarde i wyjmowanie będzie łatwiejsze, ale wtedy należy poczekać chwilę z podaniem, aby się lekko rozmroziły.
/When you taking out the dessert be very carefully, there isn't any gelatin so it is delicate structure. If you want you can leave dessert longer in the freezer. But before serving wait 2-3 minutes, it needs to warm up a little bit.



No i gotowe, mam nadzieję, że będzie Wam smakować ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

3 komentarze:

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.