Mus z truskawek i kaszy manny /Semolina strawberry pudding

Postanowiłem zrobić przegląd zdjęć, jakie mam na kilku pendrive'ach i znalazłem kilka zdjęć przedstawiających bardzo fajne, proste i smaczne potrawy. Zobaczcie sami, pierwsza to mus z truskawek i kaszy manny. Nie wiem czy to w sumie jest mus, można nazwać go budyniem czy po prostu kaszą manną z truskawkami. Wasza decyzja ;)
/Because I decided to reorganized my food photo collection I found some really nice pictures with delicious food ;) This one is semolina strawberry pudding. Let's cook! :D



Składniki na 3-4 porcje:
/Ingredients per 3-4 servings:
  • 500 ml mleka, /500 ml of milk,
  • 0,5 szkl kaszy manny, /0,5 cup of of semolina,
  • 1-2 łyż soku z cytryny, /1-2 tbsp of lemon juice,
  • 80-100 g truskawek, /80-100 g of fresh strawberries,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej, /1 tsp of vanilla extract,
  • cukier do smaku, /sugat (to taste),
  • mięta do przybrania, /fresh mint,
  • ocet balsamiczny, /balsamic vinegar,
Zaczynamy od zagotowania mleka z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy też soku z cytryny do smaku. Całość nie powinna być zbyt słodka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy kaszę i często mieszamy, aby nam się nie przypaliła, gotujemy kilka minut.
Gotową kaszę studzimy i w tym czasie zabieramy się za truskawki.
Część sobie zostawiamy do dekoracji(kroimy w plastry, które można posypać lekko cukrem pudrem, albo zostawić tak jak są), a resztę miksujemy na gładką masę(można przetrzeć przez sito, ale nie trzeba).

Wystudzoną kaszę miksujemy mikserem stopniowo dodając soku z truskawek. Jeżeli uznacie, że masa ma konsystencję musu, nie dolewajcie więcej płynu. Ubijamy masę przez ok 2-3 minuty.


Na dno pucharków układamy po kilka plasterków truskawek, skrapiamy je octem balsamicznym(nie dużo) i zalewamy naszym musem, na wierzchu układamy owoce. Jeżeli zostało Wam trochę przetartych truskawek, to możemy je rozlać na wierzchu. Całość skrapiamy jeszcze odrobiną octu balsamicznego i dekorujemy miętą. Gotowe!


/Bring the milk to the boil, add semolina, sugar, vanilla extract and combine well (semolina loves to burn, so be careful). Boil semolina in milk until soft, add some lemon juice to break the sweetness. Leave to cool down.
In the same time slice some strawberries and the rest of them blend until smooth. Place half of sliced fruits on the bottom of cups or molds, drizzle some vinegar on fruits.
When the semolina is cooled use hand mixer on low speed and gently pour the blended fruits. When the mixture has mousse consistency start to beating it for 2-3 minutes until smooth and fluffy.Pour this mixture into the molds or cups and if you get some extra strawberries juice you can use it to decorate. Fresh mint, drizzle of balsamic vinegar and ready ;)



Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, bo mi taki deser przypadł bardzo do gustu.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze