poniedziałek, 26 maja 2014

Truskawkowy zawrót głowy czyli ciasto truskawkowe na maślance /Strawberry buttermilk cake

Sezon na truskawki trwa. Pyszne, słodziutkie, czerwoniutkie. No kto nie lubi truskawek? Oczywiście najlepsze są te ze śmietaną i cukrem lub z makaronem, ale czasami trzeba zaszaleć i zrobić coś nowego. Oto ciasto z truskawkami, które robi się bardzo szybko. Jak sąsiadka wpadnie porozmawiać, to macie będziecie mieli ją czym ugościć ;)
/Strawberry season started, and I'm thinking, who doesn't like this sweet and tasty berries? Traditional you eat them with heavy cream and sugar, but this recipe is more fancy. Fancy but easy and quick.




Składniki:
/ingredients:
  • 400 g świeżych truskawek, /400 g fresh strawberries,
  • 6 łyżeczek cukru pudru, /6 tsp of icing sugar,
  • skórka z połowy cytryny, /zest of 0,5 lemon,
  • 1,5 szkl mąki, /1,5 cup of flour,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, /1 tsp of baking powder,
  • 0,5-0,75 szkl maślanki, /0,5-0,75 cup of buttermilk,
  • 1 cup - 250 ml

Truskawki kroimy na grubsze plastry, z każdej wyjdzie 3-5 plastrów. Posypujemy je 2 łyżeczkami cukru pudru i skórką, mieszamy dokładnie i zostawiamy na jakieś 10-15 minut, aż puszczą sok.
/Cut strawberries into 3-5 slices and mix well with 2 tsp of icing sugar and lemon zest. Leave on 10-15 minutes until the juice appears.



W tym czasie robimy ciasto: łączymy mąkę,resztę cukru pudru, proszek i maślankę(wziąłem taką o smaku truskawek, żeby podbić smak ciasta). Wyrabiamy z tego lekkie ciasto. Dlatego też nie podałem dokładnej ilości maślanki. Zacznijcie od połowy szklanki i w razie potrzeby dolejcie więcej.
/When strawberries are marinating we need to make the dough. Place flour, baking powder and the rest of icing sugar into a bowl, add buttermilk and combine. The dough should be soft, so start with 0,5 cup of buttermilk and if needed add more.



Ciasto wałkujemy na mące, bo inaczej zacznie się kleić, na kwadrat o wymiarach 20 cm i układamy na nim 3/4 truskawek tak, aby brzegi górny i dolny były wolne na 2 centymetry każdy.
/Roll out the dough on the bench with some flour on square shape(20x20 cm) and place three-quarters berries in the middle(without the liquid). We need 2 cm at the top and bottom free space to wrap the roll.



Zawijamy ostrożnie w możliwie równą roladę i kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
/Gently wrap the roll and sclice it into 2-3 cm peaces.




Równie ostrożnie przekładamy zawijaski do foremki, którą lekko smarujemy masłem.
/Place the slices into oiled mold.



Pieczemy jakieś 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230*C, moje truskawki puściły podczas pieczenia bardzo dużo soku, więc zmniejszyłem temperaturę do 190*C i piekłem do częściowego odparowania, dzięki temu powstała fajna skarmelizowana od soku skórka. Zawsze pozostaje metoda patyczka.
/Bake 12-15 minutes in preheat to 230*C oven. If the berries will be to watery  turn down the head to 190*C and bake until golden brown.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i układamy na wierzchu resztę truskawek. Można ciasto polać sokiem, który został z marynowanych w cukrze truskawek albo dodać do jakiegoś kefiru czy jogurtu. Pycha :D
/After cooling sprinkle the icing sugar on top and put the rest of strawberries on top. Serve with strawberry flavored buttermilk, kephir or yogurt.

Mam nadzieję, że zasmakuje Wam to proste ciasto, jak widzicie składa się ono z 6 składników. Pół godziny, no może nieco dłużej i ciasto gotowe.
/And here you go, easy and simply strawberry buttermilk cake made in less then hour.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

8 komentarzy:

  1. takie truskawkowe ciasto to sama słodycz:) zawsze z utęsknieniem czekam na sezon truskawkowy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze nie mogę się ich doczekać :D

      Usuń
  2. Piękny ten zawrót głowy, z truskawkami obłęd.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Muszę go sobie zapisać, zwłaszcza, że nie ma dużo cukru i jest bez tłuszczu. I truskawki są tu najważniejsze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.