sobota, 10 maja 2014

Suflet czekoladowy z migdałami /Rich chocolate souffle with almonds

Co powiecie na prosty suflet z migdałami? Bardzo smaczny i bardzo czekoladowy, zapraszam :D
/Who wants to rich chocolate souffle with almonds. As most of my recipes this one is easy and quick ;)




Składniki na 3 duże lub 4 mniejsze suflety:
/Ingredients(3-4 servings):
  • 2 duże jajka, /2 big eggs,
  • 50 g cukru, /50 g of caster sugar,
  • 35 g mąki, /35 g of flour,
  • 100 ml mleka, /100 ml of milk,
  • 75 g tartej gorzkiej czekolady, /75 g grated dark chocolate (mininum 70%),
  • 60 g drobno siekanych migdałów, /60 g ground or fine grated almonds,
  • masło do wysmarowania formy, /extra butter,
  • cukier i kakao do obsypania formy. /extra caster sugar and cocoa.
Foremki smarujemy cienką warstwą masła i obsypujemy, najpierw cukrem, potem kakao.
/Use the extra butter to oil the suffle molds. Cover inside the molds with sugar and cocoa mix. Put this in the fridge.


Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1/3 cukru na gładki i puszysty krem, dodajemy stopniowo mąkę.
W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru, doprowadzamy do wrzenia i studzimy, wlewamy do masy żółtkowej. Całość przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy czekoladę po zdjęciu z ognia. Studzimy całkowicie.
/Separate whites and yolks, yolks mix with third part of sugar until smooth and shine, add flour in 3-4 steps.
Bring the milk to the boil with rest of sugar and cool it, add into yolks, combine well and pour mixture into the saucepan. Low heat, 2-3 minutes. Turn off the heat and add chocolate, mix and cool completly.



Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli i łączymy delikatnie z masą czekoladową, dodajemy też migdały i mieszamy. Przelewamy masę do foremek, zostawiając nieco rantu, po którym suflet będzie się wspinać.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
/Whisk whites with pinch of salt until stiff and smooth. Gently combine with chocolate mixture, add almonds. Pour mixture into molds, but leave a little space on edge. Put into the oven preheat to 200*C for 20 minutes.

U mnie trochę za dużo cukru było w foremkach, lepszy byłby chyba cukier drobny, bo jak widzicie na zdjęciu głównym, trochę go odstaje. Nie zmienia to jednak faktu, że smak był zajebongo.

Pozdrawiam i życzę smacznego :D

Kacper T. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.